Napad na ustavni poredak
47

U Tužilaštvu BiH saslušana ministrica finansija RS-a: Krivica neće biti epilog istrage

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Izlazak iz Tužilaštva BiH nakon saslušanja (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović je saslušana u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine povodom istrage o napadu na ustavni poredak države.

Ona je u Tužilaštvu BiH bila nešto duže od sat, a kazala je kako je tužiocima rekla isto što i njeni drugi prethodnici iz RS-a, a to je da odlukama sjednice Narodne skupštine RS-a nije prekršen Ustav BiH.

"Bila sam u svojstvu svjedoka vezano za predmet koji vam je već poznat i smatram da ne kršimo Ustav BiH. Naprotiv, RS želi da radi i donosi svoje propise u skladu s Ustavom BiH. Nadležnosti koje su nam oduzete želimo da se vrate i to je u skladu s Ustavom", rekla je ona.

Istaknula je da smatra kako "istraga treba da se obustavi".

"Prema tome, smatram da ovaj predmet koji je formiran nema epilog nikakve krivice za RS, jer mi poštujemo apsolutno sve, a tako smo i na sjednici NSRS-a donijeli zaključak da sve što radimo bude isključivo u skladu s Ustavom BiH", rekla je ona.

Inače, istraga u Tužilaštvu je pokrenuta nakon sjednice Narodne skupštine RS-a o prijenosu nadležnosti s države na entitet. Na toj sjednici je Vidović obrazložila informaciju o prijenosu nadležnosti iz oblasti indirektnog oporezivanja, što je jedna od tri nadležnosti čije povlačenje je izglasano.

Krajem decembra su tim povodom saslušani brojni zvaničnici i predsjednici opozicionih političkih partija iz RS-a. Oni su iznijeli svoje stavove o povlačenju nadležnosti koje je pokrenuto u tom entitetu, a mnogi od njih su to i ponovili javno.