Dvosatni razgovor
5

U Tužilaštvu BiH održan sastanak Tadić i Memića, istraga o organizovanom kriminalu u toku

I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, tužilačkog tima koji radi na slučaju Dženan Memić te Muriza Memića i njegovog advokata Ifeta Ferageta održan je jutros u Sarajevu, nakon čega je oštećena strana poručila kako je razgovor bio veoma koristan.
Advokat Ifet Feraget je za Klix.ba kazao kako bi bilo neprimjereno komentarisati detalje sa sastanka, ali je poručio kako je istraga tužilačkog tima koji radi na slučaju Dženan Memić u toku i kako će od ishoda tog slučaja zavisiti ionako poljuljano povjerenje u bh. pravosuđe.

"Sastanak je bio koristan. Oštećeni treba da bude u epicentru svih dešavanja vezanih za slučaj Dženan Memić. Mi smo paralelno s tužilaštvima vodili svoju istragu i sve prikupljene informacije smo, naposljetku, proslijedili Tužilaštvu BiH. Svaki slučaj se može riješiti ukoliko za to ima volje", kazao je Feraget.

Poručio je također da je ishod istrage u slučaju Dženan Memić značajan i zbog toga što će predodrediti izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH.

"Vidjet ćemo hoće li društvo uraditi ono što je zakonski propisano, a to je da pred lice pravde dovede odgovorne za slučaj Dženan Memić", rekao je Feraget za Klix.ba.

Sastanak koji je trajao dva sata, kako saznajemo, zakazan je prvobitno za danas u 14 sati, ali je iz nepoznatih razloga termin pomjeren i počeo jutros u devet sati. Oštećena strana je, u onoj mjeri u kojoj je to bilo moguće, informisana o napredovanju u istrazi o slučaju Dženan Memić.

Feraget je također poručio kako je sramno da potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća iznosi podatke o tome kad će biti održan sastanak Muriza Memića u Tužilaštvu BiH.

"Ne znam otkud Ružici Jukić podaci o tome kad će biti održan sastanak. Sramno je i što je navodila nekakve planove o rušenju VSTV-a. Muriz Memić nije najavio nikakve proteste. Naš teren nije ulica, već sudnica i tu želimo iznijeti ono što imamo. Preduslov je da nam to bude omogućeno", zaključio je Feraget.