{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U Tužilaštvo BiH ipak stižu tri međunarodna tužioca"

F
23.12.2009. u 17:45
0
3
"U Tužilaštvo BiH ipak stižu tri međunarodna tužioca"
0
"U Tužilaštvo BiH ipak stižu tri međunarodna tužioca"
Trenutno u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine radi samo jedan međunarodni tužilac, što bi uskoro moglo biti promijenjeno, rekao je za BIRN Milorad Barašin, glavni državni tužilac.Tužilac Barašin je također najavio kako bi funkciju šefa Odjela za ratne zločine u budućnosti trebao obavljati državljanin BiH.
Donedavno je na čelu ovog odjela bio američki tužilac David Schwendiman. Uskoro bi čak tri nova međunarodna tužioca trebala biti angažirana.

- Za te nove kolege bit će raspisan konkurs i njihov izbor i imenovanje izvršit će Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH - kazao je Barašin.

- Međunarodni tužilac više ne može biti šef nijednog odjela. Šefovi odjela bit će domaći tužioci i oni će ujedno biti zamjenici glavnog tužioca Tužilaštva BiH, koji će ih i izabrati na tu poziciju. Tako je zakonom propisano - dodao je.

Barašin je govorio i o odluci Davida Schwendimana o obustavi istraga za dva predmeta, što je i objavljeno u javnosti prošle sedmice, suprotno dosadašnjoj praksi Tužilaštva. Prema toj odluci, obustavljena je istraga protiv Selima Bešlagića, ratnog načelnika u Tuzli, i još šest osoba koje su se teretile za napad na kolonu Jugoslavenske narode armije (JNA), te istraga protiv Vahida Alagića, Faika Špage i Zije Landže, koji su se sumnjičili za stradanje 48 osoba srpske nacionalnosti u mjestima Bradina i Glavatičevo.

Barašin nije želio komentirati odluku Davida Schwendimana, ali je rekao da konačna odluka o obustavljanju istraga zavisi od njega.

- Ako dođe do upotrebe pravnog lijeka, donijet ću odluku. O tome ne želim da dajem komentare jer bi bilo kakav komentar utjecao na validnost odluke koju ću eventualno donijeti - kazao je Barašin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: