Sven Alkalaj
0

"U Tunisu nema turista iz BiH"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alaklaj izjavio je da prema informacijama kojima raspolaže u Tunisu trenutno nema turista iz BiH.

"Nemamo informacija da u ovom trenutku ima turista iz BiH u Tunisu. Tamo se nalazi desetak žena državljanki BiH koje su udate za Tunižane i oni su svi dobro i zdravo. Kontinuirano pratimo situaciju i javnost ćemo obavještavati o tome", rekao je Alkalaj za BHT1.

Prema njegovim riječima, u previranjima u Tunisu nije ugrožen ni jedan građanin BiH.

U krvavim protestima u Tunisu zbog siromaštva, korupcije i represije, koji su trajali mjesec dana, prema posljednjim informacijama, poginulo je najmanje 66 osoba.

Nakon "revolucije jasmina", kako su nazvani krvavi protesti u Tunisu, predsjednik Ben Ali pobjegao je iz zemlje u Saudijsku Arabiju, a Tunis dobio privremenog predsjednika, aktuelnog šefa parlamenta Fued Mebaza.

Ali je postao prvi šef jedne arapske države koji je pobjegao iz zemlje pod pritiskom uličnih protesta.

Premijer Muhamed Ganuči prihvatio je prijedlog opozicionih stranaka o formiranju koalicione vlade, izjavio je lider koalicije opozicionih partija Unija slobode i Laburistička stranka Mustafa Ben Jafar, koji je razgovarao sa njim.
"Mi smo razmotrili ideju o formiranju koalicione vlade i premijer je prihvatio naš zahtjev za formiranje takve vlade. Sutra ćemo imati još jedan sastanak na kome ćemo pokušati da pronađemo način da izvedemo zemlju iz ove situacije", rekao je Ben Jafar Reutersu.