{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U tunelima Ravne pronađene nove prostorije

Z
10.5.2010. u 14:53
0
33
U tunelima Ravne pronađene nove prostorije
0
U tunelima Ravne pronađene nove prostorije
Foto: ZEDA
Tim Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" otkrio je u kompleksu podzemnih tunela Ravne na 220 metara od ulaza još dvije prostorije, koje su pronađene nakon što je stručni tim Fondacije započeo sa čišćenjem jednog tunela sastavnog dijela tzv. "Novogodišnje raskrsnice".
Nakon izbacivanja naslaga šljunka kojom je bila zatrpana ova raskrsnica radnici Fondacije ušli su u prostoriju visine četiri metra, dužine osam metara i širine oko četiri metra, i to je do sada najveća pronađena prostorija površine 32 kvadratna metra.

Iz ove prostorije se račva čak sedam tunelskih prolaza u različitim pravcima i svi su oni zatvoreni ubačenim šljunkovitim materijalom. Nakon čišćenjem jednog od tih prolaza ispostavilo se da je na samo dva metra od prve prostorije locirana druga prostorija i njena visina je četiri metra, a površina oko 16 kvadratnih metara. Ove dvije postorije su odjeljene pregradnim zidom od konglomerata. Nakon ulaska zraka u prostorije došlo je do manjeg osipanja konglomeratnog materijala sa plafona i sa strana. U toku je podgrađivanje ovih prostorija kako bi istraživači i turisti mogli bezbjedno posjećivati lokaciju. U prostorijama su pronađena dva suhozida koji zatvaraju ulaz u bočne prolaze i nekoliko kamenih ploča koje su ostavljene za daljnju arheološku obradu. Zanimljivo je da je ventilacija u tunelskim prolazima i dalje odlična.

Udaljenost "Bosanske piramide Sunca" od ovih galerija je oko 2,5 km, a ovim pronalaskom kompleksu prahistorijskih podzemnih tunela je dodatno podignuta arheološka vrijednost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: