{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U tri zaseoka općine Šekovići stanovništvo ostalo bez hrane

F
3.6.2014. u 10:43
0
0
U tri zaseoka općine Šekovići stanovništvo ostalo bez hrane
0
U tri zaseoka općine Šekovići stanovništvo ostalo bez hrane
U tri zaseoka općine Šekovići, koja je suočena s brojnim klizištima, ugroženo je stanovništvo, jer ne postoje alternativni pravci kojim se može doći do spomenutih sela, a ponestaje im osnovnih životnih namirnica i stočne hrane.
Riječ je o zaseocima Akmačići, Popovići i Javornik, prema kojima su u prekidu nekategorirani putni pravci.

S obzirom na to da se s tog područja vrši eksploatacija šumskih sortimenata, Šumsko gazdinstvo "Birač" Vlasenica planira da sanira taj putni pravac, ali radovi još nisu počeli.

Na području općine Šekovići složeno je stanje i zbog problema usljed smeća koje se s gradske deponije, koju je zahvatila poplava i odnijela dio zaštitnog zida, razlilo duž korita Drinjače nizvodno prema Željezniku.

Preduzeće "Zvornik putevi“ preuzelo je obavezu izrade nove trase regionalnog puta Šekovići-Kaštijelj-Živinice koji je uništen usljed klizišta. Radovi će početi u narednih nekoliko dana.

Veći dio stanovništva nema snabdijevanje vodom zbog kvara na vodovodu.

I na području općina Vlasenica, Zvornik, Lopare, Milići, Osmaci, Ugljevik i Srebrenica veliki problem i dalje predstavljaju brojna klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, lokalne i nekategorirane puteve, komunalnu infrastrukturu i PTT komunikacije.

Iz neposredno ugroženih objekata stanovništvo je evakuirano, ali se broj klizišta stalno povećava, ponovo upozoravaju iz Civilne zaštite RS-a.

U nekoliko mjesnih zajednica općine Bratunac klizišta su nanijela veliku štetu infrastrukturi (prekinut regionalni put Bratunac-Drinjača u mjestu Polom, te regionalni put Bratunac-Skelani na lokalitetu Žlijebac, gdje ima oštećenja lokalnih puteva, mostova, stambenih objekata).

Zbog poplava iz mjesnih zajednica Konjević-Polje, Polom i Kravice bilo je evakuirano oko 20 ljudi, a oko 100 kuća je poplavljeno.

I od klizišta su evakuirane četiri porodice (12 osoba), a oštećeno je 30 kuća.

Na području općine Šamac i dalje se mjestimično pod vodom nalaze naselja Nemanjića, Duga i Braće Jugovića.

Dubina vode u ovim naseljima je oko 40 centimetara.

U ovoj općini otvorene su dvije javne kuhinje u Gornjoj i Srednjoj Slatini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: