Uzeti uzorci DNK
0

U Travniku završena ekshumacija tijela žrtava ubijenih civila

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na lokaciji katoličko groblje u Gornjem Docu u općini Travnik završena je ekshumacija, pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH. Na ovoj lokaciji pronađeni su ostaci triju ljudskih tijela za koje nema pretpostavki kome pripadaju.

Pronađeni posmrtni ostaci tijela žrtava vraćeni su u grobna mjesta, a s ovih skeleta uzeti su uzorci za DNK analizu radi njihove identifikacije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U slučaju pozitivnog DNK-a nalaza, tijela će biti reekshumirana i prebačena u prosekturu In memoriam u Prahuljama u općini Bila, gdje će biti izvršena obdukcija i identifikacija.

Izvršenom ekshumacijom je rukovodio istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Procesu ekshumacije prisustvovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici MUP-a Srednjobosanskog kantona, ljekar sudske medicine i istražilac Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno s institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.