Sarajevsko naselje
45

U toku završni radovi na izgradnji ceste na Jezeru

Klix.ba
Tokom mjeseca septembra planirano je okončanje radova na izgradnji saobraćajnice iza Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru. U dosadašnjem toku radova radnici firme Mibral iz Sarajeva su prvo sanirali klizište na ovom lokalitetu, što je bio preduslov za početak izgradnje nove saobraćajnice. Općina Centar je kao investitor ova dva projekta u svom budžetu osigurala 1.129.345 KM.

Tokom sanacije klizišta izgrađeni su armirano-betonski potporni zidovi koji služe za stabilizaciju tla i otklanjanje opasnosti od klizanja. Također je počelo postavljanje cijevi za vodovodnu i kanalizacionu mrežu te za adekvatnu odvodnju površinskih i podzemnih voda, koje su u većini slučajeva uzrok klizanja tla.

Nakon što bude izgrađena kompletna cestovna konstrukcija planirano je postavljanje završnog sloja asfalta čime će biti okončan veliki infrastrukturni projekt čija realizacija je počela krajem 2017. godine.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizator i nadzor ovog projekta, završio je kompletnu proceduru i potpisao ugovor s izvođačem radova.

Glavni projekt sanacije, zajedno s elaboratom o istraživanjima i ispitivanjima s prijedlogom mjera sanacije ovog klizišta, uradila je projektantska firma TZI- Inženjering d.o.o.