Sud BiH
156

U toku ročište o određivanju pritvora za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Sudu Bosne i Hercegovine počelo je ročište u slučaju afere "Respiratori" nakon kojeg će sudije odlučiti o određivanju mjera pritvora za osumnjičene premijera Federacije BiH Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite, te vlasnika firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića.

Nakon što je tužiteljski tim kojeg čine Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić danas predložio određivanje jednomjesečnog pritvora za Solaka, Hodžića i Novalića, Sud BiH najavio je ročište na kojem će odlučiti postoji li osnov za donošenje predloženih mjera.

U Sudu BiH večeras su se okupile brojne novinarske ekipe koje prate ročište s obzirom na veliki interes javnosti za ovim slučajem koji je potresao cijelu BiH.

Nakon detaljne istrage i višesatna ispitivanja o nabavci spornih respiratora, Novalić, Solak i Hodžić osumnjičeni su za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi.

Prema saznanjima Klix.ba, uhapšeni premijer Novalić jučer je pred tužiteljima odbacio sve navode koji mu se stavljaju na teret, a u vezi s krivičnim djelima pranje novca, falsifikovanje dokumenata i primanje mita.