Parlament FBiH
0

U toku rasprava o provođenju zakona iz boračko-invalidske zaštite

FENA
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu u toku je rasprava o provođenju federalnih zakona iz boračko-invalidske zaštite.

Informaciju o tome izradilo je za ovu priliku Federalno ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata, a sjednica je sazvana na zahtjev više udruženja čiji su članovi iz braniteljske populacije.

U uvodnom izlaganju, prezentirajući odgovarajuću informaciju, federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić podsjetio je da je oblast boračko-invalidske zaštite na nivou Federacije BiH uređena Zakonom o pravima boraca i članova njihovih porodica, Zakonom o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica te Zakonom o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica. Na snazi je također više uredbi, kao što je ona o sticanju prava na starosnu penziju pod povoljnijim uvjetima pripadnika bivše Vojske FBiH i državnih službenika te namještenika bivšeg Federalnog ministarstva odbrane, podsjetio je ministar.

U informaciji koju je dalje prezentirao poslanicima i članovima više boračkih udruženja koji prisustvuju sjednici navedeno je i da je tokom 2008. godine u implementaciji tri spomenuta boračka zakona utrošeno 390.212.364 KM. Time je Crnkić demantovao podatak da se za ovu populaciju troši 700.000.000 KM godišnje.

Članovi boračkih udruženja u svojim istupima su zahtijevali da se prestane s urušavanjem digniteta pripadnika boračke populacije te kvalitetnom sistemskom revizijom zaustavi praksa nelegalnih korišćenja prava reguliranih legislativom o borcima.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH Izet Ganić založio se za donošenje jedinstvenog zakona koji će regulirati prava branitelja i njihovih porodica.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.