U toku otkopavanje masovne grobnice u Kozluku

A
Anadolija
9.12.2015. u 18:38
25
42
U toku otkopavanje masovne grobnice u Kozluku
25
1/4 Foto: Anadolija
2/4 Foto: Anadolija
3/4 Foto: Anadolija
4/4 Foto: Anadolija
Istražitelji su pronašli 14 posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici na deponiji otpada u Kozluku, a i narednih dana će se raditi na čišćenju i otkrivanju ovog lokaliteta, dok bi ekshumacija tijela trebala početi u ponedjeljak, izjavila je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH.
"Riječ je o primarnoj grobnici, koja je uznemiravana i posmrtni ostaci su izmještani. Ova masovna grobnica krije veći broj osoba stradalih tokom genocida", kazala je Čengić, dodajući da su mašinama došli do oko dva metra dubine.

Istražiteljima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji već nekoliko dana temeljito pretražuju deponiju, pridružili su se i istražitelji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, jer je ova ekshumacija važna za predmete koji se vode u Haškom tribunalu. Inače, Haški tribunal je do sada sa ovog prostora ekshumirao 40 žrtava.

"Prema prikupljenim dokazima, na lokalitetu deponije strijeljano je oko 1.000 žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca i dječaka s područja Srebrenice, a ovo strijeljanje niko nije preživio. S obzirom da su s ovog lokaliteta vršena izmještanja posmrtnih ostataka strijeljanih žrtava na druge lokacije, još uvijek se traga za najmanje 200 posmrtnih ostataka žrtava", saopćio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Deponija otpada, ispod koje su sakrivena tijela ubijenih, nalazi se uz samu lijevu obalu rijeke Drine. Osim ovlaštenih osoba koje rade na otvaranju masovne grobnice, tokom posjete ekipe AA ovom mjestu, nije bilo nikoga. Tišinu narušava samo žubor Drine i lavež psa lutalice koji se, kako se čini, na ovom tužnom mjestu proteklih dana "sprijateljio" s istražiteljima, koji ga hrane.

Od glavne ulice i centra Kozluka deponija je udaljena stotinjak metara, a do masovne grobnice dolazi se blatnjavim, mada ne toliko lošim putem.

U blizini smo zatekli i pripadnika Granične policije BiH prilikom redovnog obilaska terena, a iz Tužilaštva BiH su naveli da su nedavno uhapsili osumnjičenika za krivično djelo genocid, koji se dovodi u vezu sa ubistvom žrtava na ovom mjestu.

"U narednom periodu bit će pretraženo još nekoliko mikrolokacija na ovom području. Proces ekshumacije intenzivno se nastavlja i u narednim danima", zaključuje Grubešić.


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: