BiH
41

Na lokalitetu Kozluka strijeljano najmanje 805 osoba

Anadolija
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović obišao je danas lokaciju deponije u Kozluku na kojoj se vrši ekshumacija tijela žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Glavni tužilac se upoznao sa tokom ekshumacije, koja se već oko 15 dana provodi na tom lokalitetu, a svakog dana, istražitelji iz Tužilaštva BiH koordiniraju rad ovlaštenih službenih osoba na ovoj ekshumaciji.

Do sada su na ovom lokalitetu pronađeni posmrtni ostaci oko 50 žrtava, od čega je oko 20 kompletnih tijela, a ostalo su pojedinačni posmrtni ostaci.

Očekuje se da će se na ovom lokalitetu naći posmrtni ostaci većeg broja žrtava, a pronađene su i čahure i povezi koji ukazuju da su na ovoj lokaciji vršene masovne egzekucije zarobljenih žrtava, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Do sada je ekshumacija vršena na samo jednoj mikrolokaciji, a u narednom periodu, nastavit će se provjere i na dodatne dvije lokacije.

Dosadašnji rezultati ekshumacija i DNK identifikacija ukazuju da je na lokalitetu Kozluka strijeljano najmanje 805 žrtava, a zbog postojanja informacija da je na ovom lokalitetu strijeljano više od 1.000 osoba te da nije bilo preživjelih žrtava, u narednom periodu očekuje se pronalazak i identifikacija većeg broja žrtava.

Ekshumacija se na lokalitetu deponije u Kozluku nastavlja se i u narednom periodu.