Gender centar Federacije BiH
3

U toku izrada Strategije za borbu protiv nasilja u porodici

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Gender centar Federacije BiH, u okviru Petogodišnjeg programa za provođenje Gender akcionog plana BiH (FIGAP program 2009-2014), provodi istraživanje o uzrocima nasilja u porodici na području ovog entiteta, a u toku je i izrada Strategije za borbu protiv nasilja u porodici od 2013-2017. godine.

U Gender centru FBiH Srni je potvrđeno da je u izradi ovog dokumenta akcenat stavljen na usaglašavanje normativno-pravnog akta u oblasti nasilja u porodici, unapređenje znanja i vještina osoba koje se profesionalno bave pitanjima nasilja u porodici, te na rad na uspostavljanju jedinstvene metodologije za prikupljanje podataka o slučajevima nasilja u porodici.

Naglasak je stavljen i na povećanje društvene svijesti o nasilju u porodici i oblicima nenasiliničkog ponašanja, kao i na razvijanje multidisciplinarnog pristupa u lokalnim zajednicama u pružanju odgovarajućih vidova zaštite žrtava nasilja u porodici i rada sa osobama koje su počinile nasilje u porodici.

Iz federalnog Gender centra navode da je na smanjenje nasilja u porodici moguće uticati preventivnom edukacijom šire javnosti, uspostavljanjem referalnih mehanizama za pružanje pomoći žrtvi nasilja kroz organizovanje multidisciplinarnih timova na nivou lokalnih zajednica, kao i dosljednim provođenjem zakonske regulative.

Takođe, u BiH je u toku provođenje projekta "Prevencija i suzbijanje seksualnog i rodno baziranog nasilja u BiH", u organizaciji Agencije za ravnopravnost polove BiH i entitetskih gender centara, a podržan je i od UNDP/UNFPA.

Na području FBiH uspostavljen je i besplatan broj za pomoć žrtvama nasilja u porodici - 1265.

"Na ovom broju rade operaterke koje su završile specijalizovane edukativne programe za rad na SOS telefonu, a imaju iskustvo u radu sa žrtvama nasilja u porodici. Operaterke primaju pozive i pružaju savjete koje korake da žrtve nasilja preduzmu, pružaju im psihološku pomoć i informišu o službama i procedurama za zaštitu od nasilja u porodici", kažu u Gender centru FBiH.

Iz Gender centra navode da na području FBiH djeluje šest nevladinih organizacija koje evidentiraju pozive na SOS liniju za žrtve nasilja.

Prema njihovim podacima, iz godine u godinu se povećava broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, što pokazuje da raste nivo osvještenosti građana u vezi sa ovim problemom.

Pod okriljem ovih nevladinih organizacija djeluju i sigurne kuće u kojima je u 2010. godini zbrinuto 316 žrtava, i to 141 žena i 175 djece.