BiH
0

U toku akcija "Alf" i "Rubikon" zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Klix.ba
olicijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su započeli združenu operativnu akciju sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske u okviru predmeta kodnih naziva "Alf" i "Rubikon".

Pripadnici SIPA-e pretresaju objekte na pet lokacija na području Zenice, Gradačca i Pelagićeva, a slobode su lišili dvije osobe, dok paralelno pripadnici MUP-a R. Srpske pretresaju objekte na više lokacija na području CJS Bijeljina i lišavaju slobode više osumnjičenih osoba.

Navedene aktivnosti provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH kojima je obuhvaćeno ukupno 11 osoba.

Ove osobe sumnjiče se da su počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH „ Neovlašteni promet opojnim drogama“. U prethodnom periodu protiv navedenih osoba nadležnom tužilaštvu podneseni su izvještaji o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima.

Osobe koje su lišili slobode pripadnici SIPA-e bit će privedene u službene prostorije SIPA-e u Regionalni ured Tuzla, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada. Nakon kriminalističke obrade, o njihovom daljem statusu odlučit će se u skladu sa uputama nadležnog tužioca.

Aktivnosti na ovim predmetima se nastavljaju, a o rezultatima javnost će biti naknadno informirana, navode iz Tužilaštva BiH.