Uz 200 zvanica
12

U Sydneyju organizirana proslava Dana nezavisnosti BiH

FENA
Australsko-bosanskohercegovačko kulturno udruženja Leppington u saradnji sa bh. organizacijama iz Novog Južnog Velsa organizirali su u subotu, 2. marta u Sydneyju svečanost povodom Dana nezavisnosti.

Svečanosti je prisustvovalo oko 200 posjetilaca, a prisutnima se obratio ambasador BiH u Australiji Damir Arnaut, čestitajući svim građanima BiH Dan nezavisnosti. Izrazio je zadovoljstvo što se ovaj državni praznik proslavlja širom Australije.

Na proslavi je rezimirano djelovanje Ambasade BiH tokom zadnje dvije godine, a predsjednica školskog odbora Bosanske etničke škole u Sydneyju Maida Kulić Vugdalić zahvalila je ambasadoru Arnautu na, kako je kazala, ispunjenim obećanjima bh. građanima u Australiji.

Ambasada je počela 2010. godine izdavanje biometrijskih pasoša, zatim usvojena je rezolucija o Srebrenici u australskom parlamentu 17. februara 2012. godine, a u septembru i oktobru 2012. godine organizirani su konzularni dani u Sydneyju, Melbpurnu, Pertu, Brisbaneu i Adelaidu.

Također, 15. novembra 2012. godine australska vlada je donijela odluku o punom priznavanju vozačkih dozvola BiH, a ova odluka je se počela primjenjivati od 1. marta 2013. godine.

Kada je riječ o penzionom i zdravstvenom sporazumu između BiH i Australije, dogovori su skoro privedeni kraju i uskoro se očekuje potpisivanje ovog sporazuma.

"Bosanskohercegovačka dijaspora u Australiji je izuzetno cijenjena i ima visok ugled u australskom društvu", rekao je ambasador Arnaut.

Istaknuo je da Australija i BiH imaju prijateljske odnose, zahvaljujući izuzetno cijenjenoj i brojnoj bh. dijaspori u Australiji.

Obavijestio je sve prisutne i da će Ambasada BiH, u saradnji sa australskim parlamentom, upriličiti u Canberri 12. marta obilježavanje 20. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između BiH i Australije.