UNFPA
0

U svijetu sedam milijardi ljudi, ali u BiH natalitet opada

FENA
Svjetska populacija se povećala na sedam milijardi, dok je prirodni priraštaj Bosne i Hercegovine sve niži i niži, saopćio je danas Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA).

O tome svjedoče zvanični podaci UN-a u novom izvještaju Stanje svjetske populacije 2011. Rekordni rast svjetske populacije tumači se kao uspjeh čovječanstva, ali u isto vrijeme i izazov.

Ljudska rasa živi duže, a broj zdravih novorođenčadi je porastao, pokazao je izvještaj.

U proteklih 60 godina prosječan životni vijek je porastao sa 48 1950. godine na 68 u prvoj dekadi 21 stoljeća. Smrtnost djece je smanjena sa 133 smrti na 1.000 rođenja djece u 1950. godini na 46 smrti na 1000 rođenja u 2010. godini.

Kampanje za imunizaciju su smanjile prevalencu dječijih zaraznih bolesti širom svijeta.

Ali nisu svi imali koristi od dostignuća ili poboljšanja životnih standarda. Još uvijek postoji velika nejednakost među i unutar zemalja. Nejednakosti u pravima i mogućnostima i dalje postoje između muškaraca i žena, djevojčica i dječaka kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini.

Umjesto pitanja da li se svjetska populacija previše povećala i da li je to dobro ili loše, prema Populacijskom fondu Ujedinjenih naroda, bi se trebali zapitati šta svako od nas može učiniti da svijet postane bolje mjesto za život. U zavisnosti kako danas odgovorimo na ovo pitanje imat ćemo zdravu, prosperitetnu i održivu budućnost ili budućnost obilježenu nejednakostima i povećanim ekološkim i ekonomskim problemima, objašnjava se u izvještaju "Stanje svjetske populacije 2011.".

Paradoksalno, ali globalno, populacija je i mlađa i starija nego što je bila ikada prije. Osobe do 24 godine starosti sada čine gotovo polovinu svjetske populacije (1,2 milijarde osoba od 10 -19 godina starosti), dok istovremeno u svim zemljama, bogatim ili siromašnim, razvijenim ili u razvoju starija populacija raste. Starijih od 60 godina je 893 miliona širom svijeta, a do polovine ovog stoljeća taj broj će narasti na 2,4 milijarde.

Situacija u BiH se ne razlikuje puno od slike u svijetu. Stopa fertiliteta, broj živorođene djece koju žena ima, je opala sa 1,3 u 2006. godini na 1,17 u 2009. godini. Globalno, smatra se da stopa od 2,1 djece po majci, statistički gledano, stabilizira rast populacije dok sve ispod predstavlja pad u rastu populacije.

U 2010. godini broj rođenih je za oko tri posto manji nego u 2009. godini, te je konstantno starenje stanovništva sve prisutnije i u BiH. Smatra se da nakon 2010. godine Bosna i Hercegovina ulazi u duži period negativnog prirodnog priraštaja.

Od sedam milijardi stanovnika, 1,8 milijardi su mlade osobe od 10 do 24 godina. Mladi ljudi drže ključ budućnosti, sa potencijalom da promijene globalno političko stanje te da ojačaju ekonomiju koristeći svoje potencijale – kreativnost i inovativnost. Mogućnost da se iskoristi potencijal mladih treba iskoristiti odmah.

"Moramo ulagati u zdravlje i edukaciju mladih osoba. To će nam se vratiti kroz ekonomski rast i razvoj za generacije koje dolaze", navodi UNFPA.

Planiranjem i pravim investicijama u ljude – kako bi se podstakli da donose odluke koje nisu samo dobre za njih, već i za svjetsku populaciju – naš svijet od sedam milijardi stanovnika može razviti održive gradove, proizvesti radnu snagu koja će pospješiti ekonomiju, te populaciju mladih osoba koji doprinose dobrom stanju svojih društava.

Prekretnica od sedam milijardi stanovnika je izazov, mogućnost kao i poziv na akciju. Stanje svjetske populacije u 2011. je prvenstveno izvještaj sa terena, u kojem su prezentirani primjeri kako se demografi, donosioci zakona, vlasti, civilna društva i individualci nose sa populacijskim trendovima kroz teme kao što su starenje, nagli porast broja mladih osoba, od visokog porasta populacije do smanjenja populacije, kao i pitanje visokog stepena urbanizacije, te porasta međunarodnih migracija.