{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U šumama oko Srebrenice požar se sam ugasio

F
23.7.2012. u 15:09
0
1
U šumama oko Srebrenice požar se sam ugasio
0
U šumama oko Srebrenice požar se sam ugasio
Srebrenica
Požar koji je zahvatio šume oko Srebrenice sredinom prošle sedmice, noćas se sam ugasio. Vatrena stihija, nošena jakim i tolim vjetrom, tokom proteklih dana širila se od podnožja šuma i kad je stigla do vrhova brda, ugasila se. Neutraliziranju vatre doprinijela je i slaba kiša koja je padala tokom noći.
Vatrogasci nisu imali intervencije jer se radilo o teško pristupačnom i miniranom terenu.

Niski šumski požar je na istom terenu i proljetos zahvatio oko 40 hektara šume crnog bora u zaštitnom pojasu izvorišta ljekovitih voda Gubera iznad Srebrenice i tu je došlo do sušenja šume, zbog čega je neophodno obaviti sanaciju požarišta da bi se spasila preostala zdrava stabla i spriječila zaraza šume.

Ratko Majstorović, direktor Šumskog gazdinstva "Drina", koje gazduje ovom šumom, kaže da se mora hitno uraditi projekt i po ubrzanom postupku organizovati pažljiva sanitarna sječa oštećenih stabala da se ne bi ugrozila izvorišta i da bi se spriječilo izbijanje zaraze koja može zahvatiti preostala zdrava stabla.

Primjetno je da je zbog velike suše ovog ljeta i plitkog zemljišta, na liticama došlo do sušenja velikog broja mlađih stabala koja su na prvi pogled, nakon gašenja požara, izgledala zdrava, ali očito su vatra i visoke temperature oštetile žile tih stabala. Nastupila je velika materijalna šteta i sada je neophodno preduzeti mjere na zaštiti onih stabala koja nisu bila ugrožena sušom i vatrenom stihijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: