BiH
0

U šumama oko Srebrenice požar se sam ugasio

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Požar koji je zahvatio šume oko Srebrenice sredinom prošle sedmice, noćas se sam ugasio. Vatrena stihija, nošena jakim i tolim vjetrom, tokom proteklih dana širila se od podnožja šuma i kad je stigla do vrhova brda, ugasila se. Neutraliziranju vatre doprinijela je i slaba kiša koja je padala tokom noći.

Vatrogasci nisu imali intervencije jer se radilo o teško pristupačnom i miniranom terenu.

Niski šumski požar je na istom terenu i proljetos zahvatio oko 40 hektara šume crnog bora u zaštitnom pojasu izvorišta ljekovitih voda Gubera iznad Srebrenice i tu je došlo do sušenja šume, zbog čega je neophodno obaviti sanaciju požarišta da bi se spasila preostala zdrava stabla i spriječila zaraza šume.

Ratko Majstorović, direktor Šumskog gazdinstva "Drina", koje gazduje ovom šumom, kaže da se mora hitno uraditi projekt i po ubrzanom postupku organizovati pažljiva sanitarna sječa oštećenih stabala da se ne bi ugrozila izvorišta i da bi se spriječilo izbijanje zaraze koja može zahvatiti preostala zdrava stabla.

Primjetno je da je zbog velike suše ovog ljeta i plitkog zemljišta, na liticama došlo do sušenja velikog broja mlađih stabala koja su na prvi pogled, nakon gašenja požara, izgledala zdrava, ali očito su vatra i visoke temperature oštetile žile tih stabala. Nastupila je velika materijalna šteta i sada je neophodno preduzeti mjere na zaštiti onih stabala koja nisu bila ugrožena sušom i vatrenom stihijom.