BiH
0

Požar se širi oko Srebrenice, vatrogasci nemoćni zbog miniranog terena

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Već treći dan gori borova šuma u neposrednoj blizini Srebrenice.

Požar se širi velikom brzinom i do sada je vatrena stihija zahvatila područje od 50 hektara. Požar je sada zahvatio deponiju smeća u naselju Zalazje.Vatrogasci su nemoćni zbog nepristupačnog i miniranog područja, a spremni su da, u slučaju širenja požara, zaštite samo stambene objekte u naselju Kozarica.

"Na istoj lokaciji požar je prije četiri mjeseca nanio velike štete, ali ovaj je širih razmjera. Gori rastinje i drveće i vatra se brzo širi. Prijeti opasnost da se na pojedinim mjestima približi stambenim objektima“, kaže Hasudin Mustafić iz općinskog Štaba Civilne zaštite.

Srebrenički vatrogasci su u pripravnosti, ali ne mogu da djeluju zbog nepristupačnog terena i minskih polja.

"U ovim brdima nema putnih komunikacija, a teren je miniran. Svakih deset minuta dolazi do eksplozija mina i rizično po život vatrogasaca je da izlaze na teren“, rekao je Izet Suljanović, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Srebrenica.

Teren prema Crnom Guberu i repetitoru Kvarc, koji je djelimično uništen u prošlom požaru, deminiran je mjestimično. Cvijetin Maksimović, koji vodi akciju deminiranja, istakao je da je baš na ovom dijelu veliki broj minskih naprava te stoga je gašenje zbog sigurnosti vatrogasaca nemoguće.

I dok su vatrogasci nemoćni u izvođenju akcije, vatrena stihija se neometano širi srebreničkim brdima i prijeti da zahvati šumovite dijelove prema rudarskom naselju Sase. Oblak dima širi se gradom i tokom noći.