Širi se sporije
1

Požar kod Srebrenice još uvijek u minskom polju

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Niski šumski požar u brdima istočno od Srebrenice još nije prešao granice obilježenih zaostalih minskih polja u rejonu Divljakinje, ali, kako kažu u lokalnoj Vatrogasnoj jedinici, širi se sporije nego juče.

"Zaostala minska polja, kao i nepristupačan teren, onemogućavaju sprečavanje njegovog širenja", rekao je Srni dežurni operativac u Štabu Civilne zaštite ove opštine Hasudin Mustafić.

On je dodao da se požar znatno sporije širi nego u prethodna dva dana i da ide ka istoku u pravcu sela Zalazje i zapadno prema Srebrenici, ali je još u miniranom području.

"Lagano gori površina zemlje, opale borove iglice i površinske žile drveća, što izaziva gusti bijeli dim koji prekriva srebreničku kotlinu", rekao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da je požar zahvatio oko 50 hektara borove šume u široj zaštitnoj zoni izvorišta ljekovitih voda Gubera.

Mustafić je istakao da su vatrogasci i radnici Šumskog gazdinstva "Drina" zaustavili širenje požara na područja koja nisu minirana i da trenutno prate stanje, jer se vatra širi miniranom šumom što onemogućava gašenje.

Većina ovog terena bila je već zahvaćena požarom proljetos i, kako kažu šumarski stručnjaci, bit će neophodno obaviti sanitarnu sječu i prskanje određenim preparatima da ne bi došlo do pojave potkornjaka i zaraze šumskih kompleksa.

"Stalno se prati stanje na terenu i sreća je da nema vjetra. Ako se požar proširi na područje koje nije minirano preduzet ćemo mjere sprečavanja njegovog širenja, jer se bez kiše ili aviona ne može ugasiti zbog nepristupačnosti terena i mina", rekao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, nema opasnosti po ljude i naseljena mjesta od ovog požara i očekuje se najavljena promjena vremena i padavine dovesti do gašenja požara.