U Sudu BiH nema slobodnog pritvorskog mjesta za Jašarevića

S
SRNA
1.12.2011. u 15:46
0
37
U Sudu BiH nema slobodnog pritvorskog mjesta za Jašarevića
0
U Sudu BiH nema slobodnog pritvorskog mjesta za Jašarevića Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Tužilac Dubravko Čampara nije mogao precizirati kada će biti završena istraga o terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu, pojašnjavajući da se radi o obimnom poslu u okviru kojeg je potrebno dosta međunarodne pravne pomoći.
Čampara je u izjavi Srni napomenuo da je Sud BiH već dao saglasnost Tužilaštvu za produženje istrage za dva mjeseca, koji su potrebni radi ispitivanja svjedoka i traganja za određenim predmetima.

Govoreći o podnošenju izvještaja o terorističkom napadu u Sarajevu parlamentarnoj Komisiji za sigurnost, Čampara kaže da Tužilaštvo nema razloge da oko tog pitanja bilo šta komplikuje.

On je pojasnio da će Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) taj izvještaj proslijediti uz one informacije koje neće ugroziti istragu.

Govoreći o mogućnosti da Jašarević iz Centralnog zatvora bude prebačen u pritvor Suda BiH zbog uslova i blizine Tužilaštvu, Čampara je rekao da trenutno u Sudu nema slobodnog pritvorskog mjesta.

"Tražio sam na prvom ročištu za određivanje pritvora da Jašarević bude smješten u Sudu BiH, gdje ni tada nije bilo mjesta, ali o tim pitanjima brigu vodi Sud BiH", pojasnio je Čampara.

Sudu BiH donio je 28. novembra odluku o produženju pritvora za još dva mjeseca vehabiji Mevlidu Jašareviću koji je 28. oktobra izvršio teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu.

Ministar sigurnosti Sadik Ahmetović rekao je Srni da će izvještaj o terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu dostaviti parlamentarnoj Komisiji za bezbjednost, čim ga dobije od Sipe.

"Tužilac je ovih dana dao saglasnost da SIPA može poslati izvještaj i čim ga dobijem ja ću ga uručiti Komisiji", kaže Ahmetović.


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: