{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilac protiv prekida suđenja Radovanu Karadžiću

S
16.11.2011. u 11:43
0
1
Tužilac protiv prekida suđenja Radovanu Karadžiću
0
Tužilac protiv prekida suđenja Radovanu Karadžiću
Radovan Karadžić
Tužilaštvo Haškog tribunala smatra da treba odbaciti zahtjev Radovana Karadžića za prekid suđenja od mjesec dana prije početka izvođenja dokaza o događajima u Srebrenici, objavljeno je danas u Tribunalu. U Tužilaštvu navode da optuženi nije pokazao da je u interesu pravde da se suđenje prekine, te da je pogrešno naveo količinu dokumenata koja mu je predata u skladu sa pravilom o objelodanjivanju materijala koji je potencijalno oslobađajuće prirode. Tužilaštvo smatra da su Karadžić i njegov tim imali dovoljno vremena da pregledaju materijal i da se pripreme za srebreničku komponentu suđenja.
U podnesku se navodi da je zahtjev za prekid predat samo dvije nedjelje prije početka izvođenja dokaza po optužbama za zločine u Srebrenici, što bi, prema njihovoj ocjeni, moglo predstavljati problem za svjedoke sa različitih strana svijeta koji su već napravili planove za dolazak u Hag narednih nedjelja.

Ukoliko Sudsko vijeće odluči da optuženom treba odobriti dodatno vrijeme za pregled materijala, Tužilaštvo navodi da bi do prekida suđenja trebalo doći nakon zimske pauze u radu Tribunala. Na taj način optužba bi, kako se ističe, mogla da prilagodi svoj dokazni postupak i izmijeni redoslijed svjedoka.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske optužen je za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

U zahtjevu za novi prekid suđenja Karadžić je naveo da mu je u posljednjih godinu dana objelodanjeno više od 12 hiljada predmeta koji se odnose na Srebrenicu i da on i njegov tim nisu imali ni vremena ni sredstava da pregledaju sav materijal.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: