{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilac protiv prekida suđenja Radovanu Karadžiću

S
16.11.2011. u 11:43
0
1
Tužilac protiv prekida suđenja Radovanu Karadžiću
0
Tužilac protiv prekida suđenja Radovanu Karadžiću
Radovan Karadžić
Tužilaštvo Haškog tribunala smatra da treba odbaciti zahtjev Radovana Karadžića za prekid suđenja od mjesec dana prije početka izvođenja dokaza o događajima u Srebrenici, objavljeno je danas u Tribunalu. U Tužilaštvu navode da optuženi nije pokazao da je u interesu pravde da se suđenje prekine, te da je pogrešno naveo količinu dokumenata koja mu je predata u skladu sa pravilom o objelodanjivanju materijala koji je potencijalno oslobađajuće prirode. Tužilaštvo smatra da su Karadžić i njegov tim imali dovoljno vremena da pregledaju materijal i da se pripreme za srebreničku komponentu suđenja.
U podnesku se navodi da je zahtjev za prekid predat samo dvije nedjelje prije početka izvođenja dokaza po optužbama za zločine u Srebrenici, što bi, prema njihovoj ocjeni, moglo predstavljati problem za svjedoke sa različitih strana svijeta koji su već napravili planove za dolazak u Hag narednih nedjelja.

Ukoliko Sudsko vijeće odluči da optuženom treba odobriti dodatno vrijeme za pregled materijala, Tužilaštvo navodi da bi do prekida suđenja trebalo doći nakon zimske pauze u radu Tribunala. Na taj način optužba bi, kako se ističe, mogla da prilagodi svoj dokazni postupak i izmijeni redoslijed svjedoka.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske optužen je za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

U zahtjevu za novi prekid suđenja Karadžić je naveo da mu je u posljednjih godinu dana objelodanjeno više od 12 hiljada predmeta koji se odnose na Srebrenicu i da on i njegov tim nisu imali ni vremena ni sredstava da pregledaju sav materijal.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: