Ne bi bilo u interesu pravde
0

Odbijen zahtjev za prekid suđenja Radovanu Karadžiću

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da mu se odobri jednomjesečna pauza u suđenju prije početka izvođenja dokaza koji se odnose na genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) istaklo je kako odobravanje jednomjesečne pauze, samo dvije sedmice prije početka izvođenja dokaza koji se odnose na Srebrenicu, “ne bi bilo u interesu pravde”.

U podnesku sudijama Tribunala u Haagu, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) istakao je kako zbog “stalnih kašnjenja Tužilaštva u dostavljanju oslobađajućih materijala” nije bio u mogućnosti pregledati 12.392 dokaza koji se odnose na dešavanja u Srebrenici.

Haško tužilaštvo je u odgovoru na ovaj zahtjev navelo da je Karadžić iznio pogrešan broj dokaza koji su mu dostavljeni, te da je dokaze imao od decembra 2010. godine.

Sudsko vijeće ICTY-a prihvatilo je ovo obrazloženje Tužilaštva u Haagu, istaknuvši kako optuženi nije naveo razloge “zbog kojih nije pregledao dokaze koje ima u posjedu već godinu dana”, te odbilo Karadžićev zahtjev.

“Vijeće ima razumijevanja za teret koji je stavljen na optuženog kao rezultat kasnog objelodanjivanja velikog broja dokaza od strane Tužilaštva, ali je zbog ovog razloga Vijeće već odobrilo pauzu u suđenju, u trajanju od devet sedmica, između marta i maja ove godine”, navodi se u odluci Sudskog vijeća, prenio je BIRN.

Karadžiću se pred Haškim tribunalom sudi za genocid počinjen u julu 1995. u Srebrenici, kao i u još sedam bosanskohercegovačkih općina tokom 1992. godine. Optužnicom se Karadžiću na teret stavlja i progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 općina te granatiranje i snajperisanje Sarajeva, kao i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce.

Karadžić je uhapšen u julu 2008., a suđenje mu je započelo u oktobru naredne godine.