BiH
0

U subotu se obilježava Svjetski dan prve pomoći

FENA
Crveni križ FBiH će u subotu 8. septembra obilježiti Svjetski dan prve pomoći, tako što će na ulicama i u gradskim parkovima organizirati pokazne vježbe. Ovim povodom će u Donjem Vakufu biti organizirana Radionica za instruktore/sudije iz pružanja prve pomoći pod nazivom "Prva pomoć i realistički prikaz".

Druga subota u septembru tradicionalno je posvećena prvoj pomoći, kako bi se privukla pažnja javnosti i ukazalo na važnost pravovremenog i pravilnog načina pružanja prve pomoći.

Na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, svake godine sve više društava širom svijeta obilježava svjetski dan prve pomoći.

Društva crvenog križa u svijetu neprekidno ulažu napore u osposobljavanje što više građana za pružanje prve pomoći u situacijama povreda i bolesti, čime se smanjuje rizik od posljedica nesreća u svakodnevnim životnim aktivnostima i prirodnim katastrofama.

Iako je u pružanju prve pomoći najvažnije spasiti nečiji život, pružiti brzu i pravilno izvedenu prvu pomoć, važno je i da prva pomoć zbližava ljude u nevolji i pomaže u prevladavanju sve prisutnijeg nasilja, netolerancije i nepoštivanja različitosti.

Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna.