BiH
0

U subotu protestno okupljanje i građana Tuzle

Sarajevo-x.com
Omladinski pokret REVOLT i Urbana kultura Foruma građana Tuzla organizuju u subotu, 5. aprila, u 11:55, u Tuzli mirno protestno okupljanje građana povodom loše socijalno-ekonomske i sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, te neodgovornosti i nespremnosti kantonalnih, entitetskih i državnih vlasti za rješavanje ključnih problema građana ove zemlje.

"Napominjemo javnost da je aktuelna vlast prema analizama brojnih nezavisnih organizacija i agencija ocijenjena kao najgora u posljednjih desetak godina. Njihova neodgovornost prema građanima koji su im dali mandat dosegla je vrhunac posljednjim povećanjima plata i penzija poslanicima u državnom parlamentu. Uživajući privilegije svojih visokih plata i udobnih fotelja, stvarajući atmosferu straha i nepovjerenja, tjerajući ljude u etničke i vjerske torove, vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini već godinama sistematski guše aktivno javno mnijenje koje će se suprostaviti njihovom kriminalu i neodgovornosti", navodi se u saopštenju Omladinskog poreta REVOLT i URBANE KULTURE Foruma građana Tuzla.

Protestnim okupljanjem organizatori žele ukazati na ozbiljne probleme sa kojima se suočava naše društvo, a to su prema njihovom mišljenju prije svih:

1. nezaposlenost i nizak životni standard

Postotak nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je preko 45%, te kao takav predstavlja jedan od najviših u Evropi. Posječne plate i penzije mnogo su manje od potrošačke korpe koja bi obezbijedila životni standard dostojan čovjeka.

2. korupcija

Prema izvještajima Transparency Internationala, Bosna i Hercegovina spada u red “zarobljenih država” kada je u pitanju korupcija, što označava visok nivo zloupotrebe ovlasti državnih službenika. Analize su pokazale apsolutno razočarenje i nepovjerenje građana u institucije ove zemlje, a kao najkorumpiraniji segmenti sistema ocijenjene su političke partije, zakonodavni organi i pravosuđe.

3. loša sigurnosna situacija

Posljednjih godina, a naročito posljednjih nekoliko mjeseci evidentan je porast nasilja u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Tuzlanskom kantonu. Naročit problem predstavlja maloljetnička delikvencija za koju vladajuće strukture nemaju adekvatan odgovor. Odgovornost za ovakvu situaciju leži u lancu institucija – policijskih struktura, pravosuđa do zakonodavnih i izvršnih organa koji nemaju jasnu strategiju koja bi dovela do poboljšanja sigurnosne situacije. Posebno ukazujemo na nepostojanje ustanova za smještaj maloljetnih delikvenata.

4. loš i nekvalitetan obrazovni sistem

Iako je nedavno usvojen Zakon o visokom obrazovanju, Bosna i Hercegovina kasni za zemljama regiona kada je u pitanju modernizacija obrazovnog sistema, te implementacija Bolonjske deklaracije. Potrebna su veća ulaganje u obrazovni sistemi kako bi se uslovi školovanja podigli na veći nivo. Bosna i Hercegovina je među zemljama koje izdvajaju najmanje novca iz svojih budžetskih sredstava za razvoj nauke i tehnologije. Ulaganje u nauku, tehnologiju i obrazovanje ne treba shvatati kao potrošnju, nego kao investiciju.

5. neadekvatne i nejednako dostupne zdravstvene usluge

Primarna i sekundarna zdravstvena zaštita nije jednako dostupna svim građanima, s obzirom da ne postoje adekvatni socijalni programi koji bi osigurali pomoć pri kupovini lijekova i adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti ugroženih kategorija stanovništva (uglavnom penzionera i neosiguranih radnika u privatnom sektoru). Veliki problem predstavlja korupcija u zdravsvenom sistemu koja se u najvećem broju slučajeva zasniva na principu “plati, pa se liječi”

"Pozivamo sve građanke i građane da svojim prisustvom iskažu nezadovoljstvo aktuelnom socijalnom, ekonomskom i političkom situacijom u zemlji, te na taj način upozore vladajuće strukture da imaju barem minimum odgovornosti prema građanima koji su ih izabrali. Samo pasivno građanstvo dopušta vlastima da rade šta hoće", stoji u saopštenju.

Protestno okupljanje, kako su najavili organizatori, započeti će u subotu, 5. aprila 2008. godine u 11:55 u Tuzli na novom trgu ispred bivšeg Kina Centar uz FMJam. Odatle će se mirnom šetnjom krenuti prema zgradi Vlade Tuzlanskog kantona gdje će na platou ispred zgrade kredama ispisati svoje poruke i zahtjeve vladajućim strukturama. Sa protestnog skupa aktivisti Omladinskog pokreta REVOLT i Urbane kulture će najiskrenije podržati građane/ke Kantona Sarajevo koji će 6. aprila na ulicama Sarajeva zahtijevati ostavke gradonačelnice i premijera Kantona.