Vogošća
0

U subotu međunarodna konferencija Mladih Panevropske unije

Klix.ba
Panevropska unija Bosne i Hercegovine organizovat će međunarodnu konferenciju Mladih Panevropske unije Bosne i Hercegovine "Uloga mladih u procesu evropskih integracija" u u hotelu Park u Vogošći 18. avgusta 2018. godine od 09:00 do 16:00 sati.

Članovi Mladih Panevropske unije Bosne i Hercegovine odlučili su organizovati ovu međunarodnu konferenciju u saradnji s Fondacijom Konrad Adenauer i organizacijom Mladih Hrvatskog kulturnog društva "Napredak"s ciljem da mlade podsjete da su građani Evrope i da ih ohrabri da se aktivnije uključe u diskusiju vezanu za izgradnju i budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

V.d. predsjednika Panevropske unije Bosne i Hercegovine mr. Haris Ćutahija je rekao da će na konferenciji, čiji je pokrovitelj Općina Vogošća, učestvovati mladi iz cijele Bosne i Hercegovine, mladi članovi skoro svih većih političkih stranaka, svih programskih orijentacija, mladi iz oba bosanskohercegovačka entiteta, predstavnici različitih organizacija kao i pojedinci i aktivisti različitog bekgraunda.

"Oni svi imaju nešto zajedničko: trude se da za sebe i svoju generaciju osiguraju bolju i svjetliju budućnost i znaju da je jedini put ka tome put ka članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Ćutahija. Dodao je da je to ono na čemu se treba graditi Bosna i Hercegovina, tj. na stvarima koje nas spajaju a ne na podjelama.

"Panevropska unija Bosne i Hercegovine se zalaže za izgradnju sveukupnog koncenzusa u pitanjima evropskog puta Bosne i Hercegovine. To je proces u kojem ne učestvuju samo političari već čitavo društvo, a mladi se trebaju direktno uključiti jer se to njih najviše tiče", zaključio je Ćutahija.

Predsjednik Mladih Panevropske unije Bosne i Hercegovine g. Dario Plavčić je rekao da su mladi u BiH neiskorištena snaga koju je potrebno potaknuti da se oslobodi društvene letargije u kojoj se naša država nalazi i hrabro krene u bolje sutra.

"Budućnost je pred nama. Hoće li ona biti dobra ili loša, odlučujemo samo mi - mladi ljudi. Uključimo se u život zajednice, postanimo društveno i politički aktivni, vrijedno radimo za bolje sutra i pozitivni rezultati će doći. Samo zajedničkim radom, aktivnošću u zajednici i osobnim napretkom možemo ostvariti bolje sutra u čemu će nam pomoći i naši prijatelji iz Europske unije kojima je istinska želja da Bosna i Hercegovina bude snažna, uspješna i razvijena država", zaključio je Plavčić.