BiH
0

U Stuttgartu obilježen Dan državnosti BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U organizaciji KUD-a "Mladi biseri", u glavnom gradu Baden-Wirtemberga, Stuttgartu, 23. novembra je održana tradicionalna manifestacija u povodu obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti BiH, na kojoj je više od 500 prisutnih na dostojanstven način obilježilo ovaj veliki praznik BiH i 70. godišnjicu obnove njene državnosti.

Program je počeo intoniranjem himne BiH, a nastavljen nastupima domaćina, KUD-a "Mladi biseri" iz Stuttgarta, polaznika bosanskih dopunskih škola iz Stuttgarta i članova KUD-a "Čardak-Heubach" iz Schwäbisch Gmünda.

Dan državnosti BiH na manifestaciji u Stuttgartu prisutnima su čestitali konzul BiH Dag Đumrukčić, potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Haris Halilović i predsjednik KUD-a "Mladi biseri“ Sead Selmanović.

Potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH, u svom pozdravnom obraćanju prisutnima na manifestaciji, poručio je da je Dan državnosti BiH jedan od najsvjetlijih datuma u historiji naroda naše domovine.

Nažalost, on se danas ne obilježava na cijeloj njenoj teritoriji.

"Pojedini bh. zvaničnici se ovih dana trude da dokažu kako nema BiH, kako BiH nema svoj dan državnosti, a putuju svijetom s njenim pasošem, od nje žive kao kraljevi, a voljeli bi da je nema. Njima postavljamo pitanja 'U ime koga to oni govore, čija se to reprezentacija plasirala na SP u Brazilu, u kojoj se to zemlji nalaze Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica, Banja Luka, Srebrenica, Žepa, Goražde, Kozarac, Živinice, Brčko. Imaju li ovi i drugi gradovi i mjesta u BiH točkove ili se mogu natovariti na kamione i nekuda odvesti?'", kazao je Halilović.

Istaknuo je da je Bosne i Hercegovine bilo i da će je biti, da je u svojoj hiljadugodišnjoj postojanosti BiH nadživjela i veće neprijatelje od ovih današnjih te da će nadživjeti i ove današnje.

"U tom cilju mi koji živimo ovdje smo prije nepunih mjesec dana u Stuttgartu, u Wangenu otvorili 23. bosansku dopunsku školu u Njemačkoj u kojima naša djeca uče na našem maternjem - bosanskom jeziku i o svom identitetu, čuvaju i njeguju svoju kulturu i običaje. Ova djeca, ova bosanska mladost koju ste večeras vidjeli u programu zna značaj 25. novembra za Bosnu i Hercegovinu, ona će to čuvati, njegovati i obilježavati, jer će BiH uvijek ostati naša jedina domovina", poručio je Halilović.