{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Strasbourgu danas hitna rasprava o BiH

S
29.4.2010. u 10:05
0
7
U Strasbourgu danas hitna rasprava o BiH
0
U Strasbourgu danas hitna rasprava  o BiH
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope danas će u Strasbourgu po hitnom postupku raspravljati o BiH.
Kao povod za ovu debatu navodi se hitna potreba za ustavnim reformama u BiH, kojima bi bile izmijenjene odredbe Ustava BiH i Izbornog zakona BiH koje sada omogućavaju samo pripadnicima tri konstitutivna naroda da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

Članica delegacije BiH Milica Marković izjavila je ranije Srni da je riječ o veoma važnoj, vanrednoj raspravi o BiH koja je pokrenuta, najvjerovatnije, po zahtjevu Monitoring komiteta.

Drugi član delegacije BiH Mladen Ivanić istakao je da sama činjenica što se ova tačka našla na dnevnom redu, po hitnom postupku, pokazuje da Vijeće Evrope nije zadovoljno što nije provedena presuda iz Strasbourga u predmetu "Sejdić - Finci".

Organizovanje ove hitne debate je u svjetlu prošlonedjeljne posjete BiH predsjedavajuće Komiteta ministara Savjeta Evrope Micheline Calmy - Rey, koja se informisala o aktuelnom stanju u BiH, te aktivnostima koje su domaće vlasti pokrenule radi implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci protiv BiH".

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu 22. decembra prošle godine donio je presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda.

Vijeće ministara BiH donijelo je 9. marta odluku o imenovanju Radne grupe za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi provođenja presude iz Strasbourga u predmetu "Sejdić i Finci".

Stalnu delegaciju Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope čine Milica Marković, Mladen Ivanić, Slavko Matić i Bakir Izetbegović.

Aprilsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, koje je počelo 26. aprila, trajat će do sutra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: