Onemogućen rad
139

U strahu od sankcija banka zatvorila račun fondacije koju vodi kćerka Milorada Dodika

D. Be.
Gorica Dodik, kćerka predsjednika RS-a, obavijestila je javnost da je banka zatvorila račun njene fondacije zbog američkih sankcija koje su uvedene Miloradu, Igoru i Gorici Dodik.
"Zbog sankcija koje su uvedene onima koji neće da budu podanici i marionete Majklu Marfiju, a koje su takođe uvedene i meni zbog zamislite podrške mome ocu, juče je banka zatvorila račun fondacije na čijem sam čelu i time se onemogućio dalji rad", navela je.
Ona je saopćila da sva neutrošena sredstva sa računa vraćena donatorima kojima se zahvalila na podršci.

Vijeće ministara BiH je krajem prošle godine odobrilo 30.000 K Fondaciji "Srpska kuća" na čijem je čelu Gorica Dodik. Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na čijem je čelu kadar SNSD-a Staša Košarac.

Podsjetimo, banke u Bosni i Hercegovini mogle bi se naći pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog računa koje kod njih imaju osobe i poslovni subjekti koji se nalaze na crnoj listi. Udruženje banaka BiH je tražilo je pojašnjenje od Ambasade SAD-a.

Vršiteljica dužnosti pomoćnika sekretara za finansije Sjedinjenih Američkih Država Anna Morris, govoreći o sankcijama, kazala je da bi posljedice mogle imati domaće banke kod kojih osobe koje se nalaze na crnoj listi imaju otvoren račun.

Banka, naravno, može i nastaviti pružanje usluga osobi koja se nalazi na crnoj listi, što otvara mogućnost da se nađe pod sankcijama, među kojima je i zabrana obavljanja međunarodnih transakcija.