BiH
0

U Stanarima predizborni skupovi uoči prvih izbora

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predizborna kampanja za načelnika i odbornike u novoformiranoj općini Stanari počela je danas, uoči izbora koji su zakazani za 1. februara.

Stanari su u septembru prošle godine dobili status općine, nakon što su više od 50 godina bili naselje u sastavu grada Doboja.

Na prvim izborima u toj općini za mjesto načelnika bore se tri kanidata: Mladen Kršić iz SDS-a, Dušan Panić iz SNSD-a i Marinko Janjilović kao nezavisni kandidat.

Za 15 odborničkih funkcija u Skupštini općine Stanari prijavio se veliki broj kandidata, iz sedam političkih stranka: SNSD, SDS, DNS, SP, Srpske altrantive, HDZBiH, PDP, te četiri nezavisna kanididata.

U Stanarima je većina predstavnika ovih stranaka danas održala i prve predizborne skupove, a svi očekuju da će biti zastupljeni u vlasti ove „najmlađe“ općine u RS.

Za izbore u Stanarima u Centralni birački spisak zaključno s 12.januarom 2015.godine upisano je 7.943 birača.

Zakonom o osnivanju općine Stanari propisano je da će organi Grada Doboja izvršavati nadležnosti organa općine Stanari do njihovog konstituiranja.

Treba podsjetiti da je Općina Stanari prestala s radom 31. januara 1960. godine. Inicijative za ponovno vraćanje tog statusa u međuvremenu su pokretane nekoliko puta.

U studiji opravdanosti osnivanja općine Stanari se navodi da snažan privredni potencijal za ovo područje predstavlja izgradnja Termoelektrane Stanari.

Procjena je da bi budžet ove lokalne zajednice trebalo da iznosi oko pet miliona KM.

U sastav općine Stanari ušlo je 13 naseljenih mjesta sa oko 11.000 stanovnika.