Ubrzati proces
1

U srijedu sastanak članova Predsjedništva BiH i entitetskih premijera o Upitniku EU

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović u srijedu, 24. maja, će se sastati s entiteskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem i predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom.

Kako saznajemo, sastanak će biti održan u 12 sati u zgradi Predsjedništva BiH.

Ovo je prvi sastanak šefova države s entitetskim premijerima, na kojem će između ostalog bit govora o evropskim integracijama BiH, ekonomskim prilikama i obavezama bh. entiteta na putu ka EU.

Sastanku će prisustvovati i direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović te savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nerima Rifatbegović.

Podsjećamo, Vijeće za opće poslove Evropske unije na sjednici 20. septembra 2016. godine prihvatilo je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nedavno je izjavio da su sve institucije osim Vlade Republike Srpske dostavile odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije te da u narednih 30 dana očekuje da će imati i adekvatan odgovor u vezi s prevođenjem odgovora i slanjem Evropskoj komisiji.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović i dalje je optimističan kada je u pitanju evropski put BiH te je nedavno izjavio da će uprkos određenom kašnjenju u formulisanju odgovora na Upitnik EU, BiH najkasnije krajem 2017. ili početkom 2018. godine dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

Na sastanku će se razmatrati i ekonomske prilike u zemlji uz analizu trenutnog stanja.