{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U srijedu o Šešeljevom zahtjevu za oslobađanje

S
1.5.2011. u 10:25
0
24
U srijedu o Šešeljevom zahtjevu za oslobađanje
0
U srijedu o Šešeljevom zahtjevu za oslobađanje
Vojislav Šešelj
Pretresno vijeće Haškog tribunala saopštit će sledeće sjednice usmene odluke po zahtjevima za oslobađanje u predmetima protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i nekadašnjih šefova Državne bezbjednosti MUP-a Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića.
Zahtjevi su predati u skladu sa pravilom 98bis iz Pravilnika o postupku i dokazima, prema kojem optuženi, po završetku dokaznog postupka tužilaštva, mogu da zatraže oslobađanje po jednoj ili više tačaka optužnice.

Nakon saslušanja usmenih stavova strana u postupku, pretresno vijeće može da donese odluku o oslobađanju po bilo kojoj tački optužnice, ukoliko smatra da dokazi tužilaštva nisu dovoljni da podrže optužbu.

Odluka o zahtjevu u predmetu Šešelj biće saopštena u srijedu, 4. maja, a u predmetu protiv Stanišića i Simatovića u četvrtak 5. maja.

Šešelja optužnica u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na područjima BiH, Hrvatske i Vojvodine od 1991. do 1993. godine.

Stanišić i Simatović terete se u pet tačaka za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH i Hrvatskoj od aprila 1991. do decembra 1995. godine.

Izvođenjem dokaza tužilaštva u Haškom trobinalu sutra se nastavlja suđenje generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid u Srebrenici i prisilno premještanje muslimana iz Srebrenice i Žepe 1995. godine.

Tolimir je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i neposredno odgovoran komandantu Glavnog štaba generalu Ratku Mladiću.

Na suđenju nekadašnjim zvaničnicima MUP-a RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu dokazni postupak sutra nastavlja odbrana. Optužnica ih tereti za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: