{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U srijedu o Šešeljevom zahtjevu za oslobađanje

S
1.5.2011. u 10:25
0
24
U srijedu o Šešeljevom zahtjevu za oslobađanje
0
U srijedu o Šešeljevom zahtjevu za oslobađanje
Vojislav Šešelj
Pretresno vijeće Haškog tribunala saopštit će sledeće sjednice usmene odluke po zahtjevima za oslobađanje u predmetima protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i nekadašnjih šefova Državne bezbjednosti MUP-a Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića.
Zahtjevi su predati u skladu sa pravilom 98bis iz Pravilnika o postupku i dokazima, prema kojem optuženi, po završetku dokaznog postupka tužilaštva, mogu da zatraže oslobađanje po jednoj ili više tačaka optužnice.

Nakon saslušanja usmenih stavova strana u postupku, pretresno vijeće može da donese odluku o oslobađanju po bilo kojoj tački optužnice, ukoliko smatra da dokazi tužilaštva nisu dovoljni da podrže optužbu.

Odluka o zahtjevu u predmetu Šešelj biće saopštena u srijedu, 4. maja, a u predmetu protiv Stanišića i Simatovića u četvrtak 5. maja.

Šešelja optužnica u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na područjima BiH, Hrvatske i Vojvodine od 1991. do 1993. godine.

Stanišić i Simatović terete se u pet tačaka za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH i Hrvatskoj od aprila 1991. do decembra 1995. godine.

Izvođenjem dokaza tužilaštva u Haškom trobinalu sutra se nastavlja suđenje generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid u Srebrenici i prisilno premještanje muslimana iz Srebrenice i Žepe 1995. godine.

Tolimir je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i neposredno odgovoran komandantu Glavnog štaba generalu Ratku Mladiću.

Na suđenju nekadašnjim zvaničnicima MUP-a RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu dokazni postupak sutra nastavlja odbrana. Optužnica ih tereti za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: