Analiza uzoraka u UKC-u
25

U Srebreniku još jedno zaraženo koronavirusom, pripada klasteru Srednja Špionica

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Još jedna osoba iz Srebrenika zaražena je koronavirusom, pokazala je analiza uzorka koja je obavljena u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako su kazali iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, tokom protekle noći u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli obavljena je analiza 73 uzorka. Samo jedan je bio pozitivan na koronavirus i riječ je o osobi koja pripada klasteru Srednja Špionica. S novozaraženim slučajem broj inficiranih u ovom klasteru popeo se na 16.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kaže da je osam klastera i dalje aktivno u ovom kantonu i to onaj u Centru za srce gdje je 39 oboljelih, zatim Srednjoj Špionici kod Srebrenika sa 16 osoba, Klinici za bolesti uha, grla i nosa u tuzlanskom UKC-u gdje je deset pozitivnih te Sapni u kojem je sedam zaraženih.

Porodični klaster postoji u Tuzli i u njemu su dvije osobe, a po jedno zaraženo je u klasterima u Lukavcu, Banovićima i Gračanici.

Do danas su u Zavodu za mikrobiologiju tuzlanskog UKC-a testirane ukupno 1.093 osobe, a njih 77 zaraženo je koronavirusom.

Kada je riječ o COVID pozitivnim osobama, trenutno se u UKC-u Tuzla na liječenju nalazi njih 19, u Medicinskom institutu Bayer hospitalizirno je troje, jedan pacijent je u brčanskoj bolnici i 50 je u kućnoj izolaciji. Rješenje o kućnoj izolaciji izdato je i za 2.568 osoba koje zvanično nisu zaražene koronavirusom.

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH: Banja Luka - 219 Čitluk - 46 Mostar - 46 Tuzla - 45 Sarajevo - 30 Konjic - 28 Široki Brijeg - 27 Laktaši - 27 Bihać - 20 Cazin - 19