Poruke Mektiću
32

U Srebrenici zalijepljeni plakati povodom godišnjice smrti Vitalija Čurkina

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Aktivisti Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske danas su u Srebrenici lijepljenjem plakata sa likom nekadašnjeg ruskog ambasadora u UN Vitalija Čurkina podsjetili na godišnjicu njegove smrti.

"Želimo da podsjetimo javnost da je za tri dana godišnjica Čurkinove smrti i da zahvalimo ovom velikom diplomati i Ruskoj Federaciji na doprinosu koji su dali za očuvanje mira u BiH, te Republike Srpske, kao i za slobodan i ravnopravan život srpskog naroda sa lijeve strane Drine", rekao je predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović.

On je istakao da su lijepljenjem plakata danas izrazili i protest zbog nedavne izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića "Večernjem listu".

Pavlović kaže da na ovaj način "poručuju Mektiću i srpskim ministrima iz Saveza za promjene da vode računa o narodu koji ih je birao i zastupaju nacionalne interese svog naroda".

"Mektićeve izjave nisu slučajne i spontane, nego su smišljene i vode ka urušavanju Republike Srpske zarad vlasti i ličnih interesa nekoliko pojedinaca iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara", ocijenio je Pavlović.

On kaže da iz "Istočne alternative" poručuju Mektiću da se "informiše i shvati da su Srbi masovno stradali u Srebrenici i oko nje 1992. i početkom 1993. godine".

Pavlović je naveo da u Udruženju ne poriču žrtve drugih, ali traže pravdu za zvjerski ubijane srpske civile.

"O tome bi trebalo da brinu srpski ministri u Vijeću ministara i da ne dozvole da im prođe mandat, a da pravosuđe BiH ne promijeni odnos prema srpskim žrtvama i način rada, odnosno da ne počne procesuirati počinioce brojnih zločina nad srpskim narodom u srednjem Podrinju", poručio je Pavlović.

Podsjećamo, Čurkin je bio izaslanik Moskve prilikom pregovora za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1994. godine. Također, u BiH je poznat kao čovjek koji je digao ruku i uložio veto u ime Ruske Federacije kada je 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a predložena Rezolucija o Srebrenici.