Ispred džamije
165

U Srebrenici zajedničkim iftarom djeca obilježila kraj mektebske nastave

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Za djecu koja pohađaju mektebsku nastavu u Srebrenici sinoć je upriličen zajednički iftar ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, povodom završetka mektebske nastave u ovoj školskoj godini.

Više od stotinu djece pred početak iftara je prodefilovalo Srebrenicom s roditeljima i vjeroučiteljima, a srebrenički glavni imam Damir ef. Peštalić ističe da je ovo prilika da se djeca druže i da se iz tog grada pošalje pozitivna slika.

"Želimo da pošaljemo sliku i kažemo da su ovo djeca koja su sva rođena u Srebrenici. Nijedno od njih nije povratnik, nego su se rodila ovdje, u Srebrenici. Svima nama postavljam pitanje imamo li odgovor za ovu djecu, da li imamo odgovor za nas koji živimo ovdje. Želimo da se zapitaju svi koliko i kako pomažu ovoj djeci. Ovo je prilika da djeca osjete radost ramazana i iftara i da se druže", rekao je ef. Peštalić.

Zahvalio je, kako je kazao, dobrim ljudima koji su omogućili djeci zajednički iftar.

"Ima dosta osoba koje su se uključile da se sve ovo organizuje, ali niko od njih nije želio da se spominju imena, ali svima im se iskreno zahvaljujemo", kazao je ef. Peštalić.

Predsjednik Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Faruk ef. Hasanović kaže da zajednički iftar pokazuje da Srebrenica nije mrtav grad.

"Za Srebrenicu se uvijek kaže da je mrtav grad i mjesto bez perspektive. To nije tako, i ova djeca su svjedoci tome. Ova djeca žive ovdje, pohađaju školu i odrastaju", rekao je efendija Hasanović.

Roditelj Samedin Malkić ima troje djece i kaže da ga čini sretnim kada vidi sretnu i veselu djecu.

"Za mene je to ponos, da imam djecu koja se pored osnovnog obrazovanja i vjerski obrazuju, i da se druže sa svojim vršnjacima", kaže Malkić.