BiH
0

U Srebrenici uskoro useljivo 25 socijalnih stanova

SRNA
Suljo Čakanović (Foto: SRNA)
Suljo Čakanović (Foto: SRNA)
U Potočarima kod Srebrenice izvode se završni radovi na izgradnji dvije manje stambene zgrade sa 25 stanova koje gradi američka organizacija CRS u okviru projekta "Održiva Srebrenica-socijalno stanovanje i ekonomsko osnaživanje".

Koordinator ovog projekta Suljo Čakanović rekao je da su stanovi namijenjeni za privremeni smještaj raseljenih lica iz Srebrenice koja žive u alternativnim smještajima u FBiH, jer u ovom mjestu nema kolektivnih alternativnih centara, te mladim opštinskim kadrovima.

Čakanović je naveo da je projekat izgradnje stanova koštao 1,2 miliona maraka, a sredstva su obezbijedile Vlada Republike Srpske, Vlada FBiH, holandska ambasada u BiH i opština Srebrenica.

On je dodao da će opština Srebrenica narednih dana objaviti konkurs za dodjelu tih stanova na korištenje, a porodice iz alternativnih smještaja koje usele u ove stanove biće obuhvaćene projektom pomoći za pokretanje malog biznisa i pčelarske proizvodnje koju CRS obezbjeđuje u cilju podrške održivosti povratka i ekonomskom jačanju tih porodica.

Na isti način i sredstvima istih subjekata, u Potočarima je CRS prije četiri godine izgradio dvije zgrade sa istim brojem stanova u kojima još žive porodice, koje su tada useljene, iako je rečeno da se radi o stanovima za privremeni smještaj porodica do obnove njihovih stambenih jednica.