Priče preživjelih
60

U Srebrenici promovirane knjige u znak sjećanja na genocid

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Kulturnom centru u Srebrenici danas su promovirane knjige o genocidu, odnosno živtone priče preživjelih Srebreničana.

Jedna od promoviranih knjiga je "Kad osvaneš sam" autora Emira Bektića iz Srebrenice.

Naime, Emir je preživo genocid, odrastao bez roditelja sa sestrom, uprkos teškom životu, stekao je titulu diplomiranog kriminaliste, a trenutno radi na izradi magistarskog rada.

Kako je rekao u izjavi za Fenu njegov motiv za pisanje ove knjige je da se genocid ne zaboravi.

"U knjizi pišem da odlaze mladi ljudi, pišem o nezposlenosti djece šehida, i ja sam jedan od njih. Meni je danas teško pričati, a ujedno mi je drago da mogu pričati o svojoj životnoj priči, baš ovdje u Srebrenici. Nimalo nije lahko napisati knjigu, pisao sam sa suzama u očima. Ne mrzim nikoga, jer nisam tako odgojen, dužni smo oprostiti, ali ne i zaboraviti genocid. Srebrenicu svi nosimo u srcu", rekao je Bektić.

Danas promovirana knjige "Ko će javiti ubijen novinar" je sjećanje na poginulog novinara Oslobođenja Kjašifa Smajlovića, a autor je novinar iz Srebrenice Sakib Smajlović.

"Autor ove knjige su i mediji koji su od Kjašifovog ubistva, pa do njegovog konačnog smiraja, bilježili i tragali za njegovim posmrtnim ostacima i sjećali se godišnjice njegove smrti. I zato im hvala. Cilj knjige je da se novinar Kjašif i njegovo herojstvo ne zaboravi, jer je on ubijen na zadatku u Zvorniku", kazao je Feni autor knjige Smajlović.

Srebreničanin Mirsad Mustafić, danas je promovirao trinaestu knjigu pod nazivom "Nikada se više nećemo sresti".

Održana je promocija i knjige "Moj san o babi" autora Mehmedalije Bektića, i knjiga "Monumenta Srebrenica" grupa autora.

U Liplju će večeras biti održana promocija knjige "Kamenica u paklu", autora Muhameda Omerovića.