{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Srebrenici početkom aprila demonstracije, utvrđeni početni zahtjevi

F
5.3.2014. u 11:31
1
9
U Srebrenici početkom aprila demonstracije, utvrđeni početni zahtjevi
1
U Srebrenici početkom aprila demonstracije, utvrđeni početni zahtjevi
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Na prijedlog Udruženja građana "Majke Srebrenice i Podrinja", jučer je održan neformalni sastanak Inicijativnog odbora za pokretanje demonstracija na prostoru općine Srebrenica.
Dogovoreno je da demonstracije budu održane početkom aprila na glavnom platou u Memorijalnom centru u Potočarima, a utvrđeni su i početni zahtjevi.

Zahtjevi su da se s MemorijaInog centra ukloni zastava RS i istakne zastava BiH te da se provede presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je dokazan i potvrđen zločin genocida na prostoru srebreničke regije.

Zahtjeva se i kompletna revizija privatizacije na području ove općine te istraga o svim donacijama pristiglim kao pomoć žrtvama genocida te njihovom urošku.

Također, zahtjevi su da se pokrene tužba za utvrđivanje i naknadu materijalne i nematerijalne štete građanima srebreničke regije, analiza dosadašnjeg rada Fondacije "MemorijaIni centar i mezarje Potočari-Srebrenica" i uprave Memorijalnog centra, kao i izvještaj o radu dosadašnjih općinskih struktura.

Demonstracije će početi pod parolom "Smrt dejtonskom aparthejdu i tiraniji, sloboda čestitim ljudima", saopćeno je iz Udruženja građana "Majke Srebrenice i Podrinja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: