BiH
162

I u Srebrenici održan protest nezadovoljnih građana

FENA/Klix.ba
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
(Foto: Marinko Sekulić/Klix.ba)
U Srebrenici se danas ispred zgrade Općine okupilo pedesetak nezadovoljnih građana, kojima se obratio općinski načelnik Ćamil Duraković.

"Ja se ne krijem i izašao sam pred građane te ih pitao kakvi su njihovi zahtjevi", kazao je načelnik Duraković, navodeći da postoje neki osnovani zahtjevi koji se mogu riješiti aktivnim dijalogom.

"Imamo ljude koji vrlo teško žive, nemaju šta da jedu i za to treba imati osjećaj. Zato sam izašao pred ljude i govorio civilizovanim jezikom, bez vrijeđanja i uvreda", rekao je Duraković.

Nebojša Šurlan, jedan od organizatora, istakao je protestom žele iskazati podršku demonstrantima u ostalim gradovima BiH.

"Kroz dijalog sa vlastima tražimo rješavanje najprije tri problema: nepotizam, zapošljavanje i korupcija", kazao je Šurlan.

Njegov kolega Sead Halilović je kazao da iz njih ne stoji ni jedna politička opcija niti oni žele da se bave politikom, ali da ima gladnih ljudi, prvenstveno mladih koji ne mogu da dobiju posao, iako su završili fakultete.

Okupljanje ove grupe mladih velika je stvar za Srebrenicu jer ljudi u tom gradu ne smiju da govore plašeći se osvete političkih moćnika.

U razgovoru s Durakovićem, dogovoreno je da demonstranti naprave svoj odbor koji će za sedam dana u SO Srebrenica razgovarati sa predstavnicima lokalne izvršne i zakonodavne vlasti o svim konkretnim problemima koji se mogu rješavati na lokalnom nivou. Zatim, da se višim instancama vlasti upute zajednički zahtjevi za rješavanje problema iz njihove nadležnosti, prije svega donošenjem adekvatnih zakonskih rješenja . Ono u čemu su obje strane bile saglasne jeste da treba mijenjati loše postavke sistema.

Skup je završen mirno i bez incidenata.