BiH
2

Srebreničani traže rješavanje problema nezaposlenosti i korupcije

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Kulturnom centru u Srebrenici danas je održan skup neformalne grupe građana s predstavnicima lokalne vlasti.

Skupu su prisustvovali načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković i njegova zamjenica Biljana Rakić, te potpredsjednik Skupštine Općine Srebrenica Hamdija Fejzić, dok skupu nije prisustvovao predsjednik Skupštine općine Srebrenica Radomir Pavlović.

Neformalna grupa građana u Srebrenici zahtijeva od lokalne vlasti rješavanje problema nezaposlenosti, korupcije i nepotizma.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković prihvatio je zahtjev neformalne grupe da predsjednik grupe učestvuju u komisiji za odabir beneficija.

"U svaku komisiju koju budemo imenovali pri dodjeli određenih beneficija ili nekih donacija, možemo staviti jednog predsjednika neformalne grupe građana da vrše nadzor i s mojom obavezom da neću staviti potpis na finalni dokument komisije dok se ne složi predstavnik neformalne grupe građana", izjavio je Agenciji Fena načelnik Duraković.

On je najavio i određene promjene u martu, rekavši da će doći do otvaranja novih radnih mjesta.

"Pozvat ćemo sve poslodavce na prostoru općine i s njima razgovarati o nekim kriterijima, a posebno u vezi s tretiranjem zapošljavanja s područja drugih općina. Također smanjit ćemo plate načelnicima odjeljenja za pet posto, a cijeloj općinskoj administrativnoj službi za tri posto", istakao je Duraković.

Zahtjeve općinskim vlastima osmislili su mladi nezaposleni ljudi u Srebrenici.

"Sada ne možemo da kažemo ništa, vidjet ćemo kako to ide. Ono čega se pribojavamo je bunt", rekao je jedan od organizatora neformalne grupe građana Srebrenica Nebojša Šurlan.

Stoga je upozorio da je potrebno što brže rješavati probleme, a naredni korak neformalne grupe građana Srebrenice je da pristupe izmjenama Pravilnika o zapošljavanju.

Skup u Srebrenici prošao je bez incidenata.