Dan nezavisnosti
75

U Srebrenici održana tribina povodom 1. marta: "Tog dana smo širom planete poslali poruku"

A. L.
U Srebrenici je danas povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana tribina u Kulturnom centru.

Na tribini su govorili Ahmo Mehmedović, Dževad Hadžić, delegat u Domu naroda FBiH i Nerin Dizdar, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

"Ovo je mjesto gdje treba svi da zajedno živimo, njegujući suživot i saradnju na principima međusobnog uvažavanja. Srebrenica nam je svima tačka koja nas spaja i mjesto gdje dolazimo s posebnom emocijom i pažnjom. Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je prilika da sa Srebreničanima proslavimo ovaj veliki praznik jedine nam domovine", kazao je Dizdar.

Odluku građana Bosne i Hercegovine od 29. februara i 1. marta 1992. godine živimo decenijama nakon tog hrabrog čina.

"Nije zgoreg podsjetiti se da je tog dana širom planete odaslana poruka da građani jedne male zemlje žele samostalno upravljati svojim životima i danas ta ideja živi i živjet će", naglasio je Hadžić.

Srebreničanin Ahmo Mehmedović kaže da su mladi najveće bogatstvo Srebrenice, ističući njihovu ulogu u promovisanju zajedništva, ali i ulaganju napora za postizanje napretka i boljitka za sve.

"Poželimo i snagu za naše mlade građane, a koju će je iskoristiti da ostanu u BiH i da nađu posao i formiraju svoje porodice, kako ne bi odgajali generacije Bosanaca i Hercegovaca u tuđoj zemlji. Oni šalju poruku - ostati i živjeti u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini", poručio je Mehmedović.