BiH
0

U Srebrenici dvije hiljade birača manje

SRNA
Srebrenica
Srebrenica
Na predstojećim oktobarskim izborima biračko tijelo u Srebrenici biće manje za oko 2 000 birača jer će i u ovoj opštini biti primjenjivane odredbe novog Izbornog zakona BiH prema kojima će punoljetna lica koja imaju CIPS-ovu ličnu kartu iz Srebrenice moći da glasaju na nekom od 25 biračkih mjesta u ovoj opštini.

Član Opštinske izborne komisije Svjetlana Marković navela je da je 2006. godine bilo registrovano 12.179 birača, a ove godine na srebreničkim biračkim spiskovima nalazi se 10.280 birača.

"To je razlika od oko 2.000 onih koji žive u različitim krajevima BiH i svijeta, a glasali su za Srebrenicu, iako se nisu vratili da tu žive i izvade lična dokumenta", izjavila je Markovićeva Srni.

Ona je podsjetila da je Srebrenica na lokalnim izborima prije dvije godine bila izuzeta od primjene novog Izbornog zakona BiH i da je tada svima koji su rođeni u ovoj opštini ili su pri popisu 1992. godine živjeli u Srebrenici, omogućeno da glasaju za ovu opštinu.

Markovićeva je precizirala da se 30 osoba prijavilo da glasa u Srebrenici za opštine u kojima su prije rata živjele, a da nema podataka koliko se Srebreničana u drugim opštinama prijavilo da na isti način glasa za kandidate sa izbornih lista ove izborne jedinice.

Za glasanje putem pošte iz inostranstva prijavilo se 292 Srebreničana.

Markovićeva je podsjetila da je od 12.179 registrovanih srebreničkih birača 2006. godine na izbore izašlo njih 6.819, od kojih je više od 2.000  glasalo u odsustvu.
"Na predstojećim oktobarskim izborima Srebreničani će moći da glas daju nekom od 35 političkih subjekata koliko ih je prijavljeno za različite nivoe vlasti iz regije", rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da je prije dva dana počela petodnevna obuka za predložene članove i predsjednike biračkih odbora, nakon čega će biti testirani i oni koji ne budu savladali obuku neće moći raditi na biralištima na dan izbora.