Brčko
0

Građani bez biračke opcije neće moći glasati

FENA
Prema izvodu iz Biračkog spiska koji je Centralna izborna komisija BiH dostavila Lokalnoj izbornoj komisiji u Brčkom, pravo glas u Brčkom ima 52.389 birača.

Od ovog ukupnog broja za opciju Federacije BiH opredijelilo se 19.768, a za opciju Republike Srpske 32.621 birača.

  • Promjene biračkog spiska nema, što znači da niko od oko 30 hiljada građana Distrikta koji se nisu opredijelili za biračku opciju neće moći glasati na izborima 3. oktobra ove godine, izjavio je Milenko Zečević, predsjednik Loklane izborne komisije u Brčkom.

Prema njegovim riječima, pored osoba čija se imena ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska, pravo glasa neće imati ni oko 500 građana, koji se ne nalaze na biračkom spisku, iako su se u akciji provedenoj prije dva mjeseca uredno opredijelili za opciju za koju žele glasati.

Njima je, kako je istakao, ostavljena mogućnost da podnesu prigovor Centralnoj izbornoj komisiji koja će donijeti konačnu odluku o tome.

Izborna komisija do sutra mora odrediti ukupno 82 biračka mjesta i osposobiti ih za normalno glasanje, a trenutno se provodi i obuka članova biračkih odbora.

Zečević je pojasnio da građane koji su nepokretni ili zbog bolesti ne mogu doći na biračko mjesto do sutra, rodbina može prijaviti, kako bi Izborna komisija mogla odrediti tačan broj mobilnih timova, kako za njih tako i za građane koji se nalaze u pritvoru u Brčkom, kako niko ne bi ostao bez mogućnosti da glasa.