BiH
0

U Slunju će na mjestu pogibije biti podignut spomen-park Irfanu Ljubijankiću

FENA
Irfan Ljubijankić
Irfan Ljubijankić
Izgradnja spomen-parka dr. Irfanu Ljubijankiću koji je poginuo na području općine Slunj u Hrvatskoj bila je tema jučerašnjeg sastanka u Zagrebu predstavnika Udruženja žrtava i svjedoka genocida s muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem.

Postignuta je saglasnost da se spomen-park gradi na mjestu pogibije dr. Irfana Ljubijankića, a Vlada USK-a će putem Ministarstva za boračka pitanja osigurati sredstva. Islamska zajednica Republike Hrvatske će biti nositelj aktivnosti u Republici Hrvatskoj.

Ministar vanjskih poslova Republike BiH Irfan Ljubijankić poginuo je 28. maja 1995. godine. Helikopter u kojem su ministar Ljubijankić i njegovi saradnici putovali prema Zagrebu srušen je u rejonu Kremena, na okupiranom području Slunja, s položaja nekadašnje Vojske Republike Srpske Krajine (VRSK).

Nakon sastanka u Islamskoj zajednici Republike Hrvatske upriličen je i susret u Hrvatskom memorijalno-dokumentacionom centru s direktorom dr. sc. Antom Nazorom i njegovim saradnicima. Razgovarano je o razmjeni dokumentacije o počinjenim ratnim zločinima.

Nakon sastanka dr. Mujo Begić iz Instituta za traženje nestalih BiH održao je prezentaciju o zločinima koji su počinjeni na području općine Prijedor s akcentom na nedavno otkrivenu grobnicu u Tomašici, najveću masovnu grobnicu u BiH.

U Zagrebu održan je i sastanak s ministrom za pitanje branitelja Hrvatske Predragom Matićem.

Razgovarano je o masovnim grobnicama koje se nalaze u Hrvatskoj, a u kojima su žrtve iz BiH.

Matić je obećao pomoć da bi u što skorije vrijeme bile izvršene provjere lokacija masovnih grobnica i urađena ekshumacija.

Jedna od tema susreta bila je i uspješna primjena projekta zadrugarstva u Hrvatskoj koje ministarstvo branitelja susjedne države uspješno provodi te je dogovorena primjena pilot- projekta na prostoru USK-a.

Delegaciju BiH činili su ministar za pitanje boraca USK-a Mirsad Topčagić, ratni komandant Petog korpusa Atif Dudaković, šef odjela u Bihaću Instituta za traženje nestalih BiH Mujo Begić, predsjednik koordinacije udruga branitelja HVO USK-a Franjo Grgić te predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.