BiH
0

Tahirović: Tomašica će biti uvrštena u predmete Karadžića i Mladića

FENA
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović izrazio je zadovoljstvo zbog sastanka koji su predstavnici Udruženja žrtava genocida iz BiH imali nedavno sa čelnicima Haškog tribunala prilikom nedavnog boravka u Haagu.

"Na odvojenim sastancima s predsjednikom Haškog tribunala Theodorom Meronom i glavnim tužiteljem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom željeli smo doći do efikasnijeg saznanja o tome šta se će učiniti s najvećom masovnom grobnicom u BiH, a to je Tomašica. Od Brammertza smo dobili informaciju da su istražitelji Tribunala posjetili grobnicu u Tomašici, da su izuzeli neke interesantne podatke, i da će ona biti uvrštena u predmet Radovan Karadžić i Ratko Mladić", kazao je Feni Tahirović, nakon povratka iz Haaga.

Rekao je da su i od Merona i Brammertza zatražili da posjete najveću masovnu grobnicu Tomašica.

"Od Brammertza smo dobili pozitivan odgovor da on ima namjeru posjetiti Tomašicu i da će doći. A od Merona smo tražili da to učini prilikom posjete Sarajevu krajem novembra kada bude održana konferencija u povodu 20 godina rada Tribunala", kazao je Tahirović.

Konferencija u povodu 20 godina rada Tribunala bit će održana u Sarajevu 26. i 27. novembra.

Zatražili smo, pojasnio je Tahirović, da Meron u okviru te konferencije posjeti i masovnu grobnicu u Tomašici i ukoliko bude prilike i druga mjesta poput logora Omarske, Trnopolje.

"Meron i njegov zamjenik Juge Carmel Agius su dali načelnu saglasnost da će u okviru konferencije posjetiti i masovnu grobnicu Tomašicu. Planiramo organizirati i da učesnici konferencije organizirano posjete najveću masovnu grobnicu", kazao je Tahirović.

Izrazio je očekivanje da će taj posjet imati refleksije na to da će se oni koji odlučuju o kaznama, o procesuiranju ratnih zločina na licu mjesta uvjeriti u obim zločina koji se desio.

"Po nama masovna grobnica Tomašica je jedan od krucijalnih dokaza i činjenica kao najnoviji dokaz koji bi mogli doprinijeti tome da i Karadžić i Mladić budu osuđeni za navedeni zločin", kazao je Tahirović.

U Haagu je prošle sedmice održana i trodnevna konferencija čiji je domaćin bila Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP). Konferencija je održana u Palači mira. Radilo se o prvoj konferenciji koja se bavi pitanjem nestalih osoba bez obzira na uzrok nestanka: ratovi, kršenje ljudskih prava, nesreće, trgovina ljudima, nasilje u vezi sa zloupotrebom droga, migracije.

Konferenciji "Pitanje nestalih: plan za budućnost" osim Tahirovića iz BiH su prisustovali i član Upravnog odbora Udruženja žrtava i svjedoka genocida Satko Mujagić, predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić i potpredsjednica tog udruženja Kada Hotić te Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.