{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tahirović: Tomašica će biti uvrštena u predmete Karadžića i Mladića

F
5.11.2013. u 13:54
0
2
Tahirović: Tomašica će biti uvrštena u predmete Karadžića i Mladića
0
Tahirović: Tomašica će biti uvrštena u predmete Karadžića i Mladića
Foto: Arhiv/Anadolija
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović izrazio je zadovoljstvo zbog sastanka koji su predstavnici Udruženja žrtava genocida iz BiH imali nedavno sa čelnicima Haškog tribunala prilikom nedavnog boravka u Haagu.
"Na odvojenim sastancima s predsjednikom Haškog tribunala Theodorom Meronom i glavnim tužiteljem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom željeli smo doći do efikasnijeg saznanja o tome šta se će učiniti s najvećom masovnom grobnicom u BiH, a to je Tomašica. Od Brammertza smo dobili informaciju da su istražitelji Tribunala posjetili grobnicu u Tomašici, da su izuzeli neke interesantne podatke, i da će ona biti uvrštena u predmet Radovan Karadžić i Ratko Mladić", kazao je Feni Tahirović, nakon povratka iz Haaga.

Rekao je da su i od Merona i Brammertza zatražili da posjete najveću masovnu grobnicu Tomašica.

"Od Brammertza smo dobili pozitivan odgovor da on ima namjeru posjetiti Tomašicu i da će doći. A od Merona smo tražili da to učini prilikom posjete Sarajevu krajem novembra kada bude održana konferencija u povodu 20 godina rada Tribunala", kazao je Tahirović.

Konferencija u povodu 20 godina rada Tribunala bit će održana u Sarajevu 26. i 27. novembra.

Zatražili smo, pojasnio je Tahirović, da Meron u okviru te konferencije posjeti i masovnu grobnicu u Tomašici i ukoliko bude prilike i druga mjesta poput logora Omarske, Trnopolje.

"Meron i njegov zamjenik Juge Carmel Agius su dali načelnu saglasnost da će u okviru konferencije posjetiti i masovnu grobnicu Tomašicu. Planiramo organizirati i da učesnici konferencije organizirano posjete najveću masovnu grobnicu", kazao je Tahirović.

Izrazio je očekivanje da će taj posjet imati refleksije na to da će se oni koji odlučuju o kaznama, o procesuiranju ratnih zločina na licu mjesta uvjeriti u obim zločina koji se desio.

"Po nama masovna grobnica Tomašica je jedan od krucijalnih dokaza i činjenica kao najnoviji dokaz koji bi mogli doprinijeti tome da i Karadžić i Mladić budu osuđeni za navedeni zločin", kazao je Tahirović.

U Haagu je prošle sedmice održana i trodnevna konferencija čiji je domaćin bila Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP). Konferencija je održana u Palači mira. Radilo se o prvoj konferenciji koja se bavi pitanjem nestalih osoba bez obzira na uzrok nestanka: ratovi, kršenje ljudskih prava, nesreće, trgovina ljudima, nasilje u vezi sa zloupotrebom droga, migracije.

Konferenciji "Pitanje nestalih: plan za budućnost" osim Tahirovića iz BiH su prisustovali i član Upravnog odbora Udruženja žrtava i svjedoka genocida Satko Mujagić, predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić i potpredsjednica tog udruženja Kada Hotić te Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: