Goražde
2

U Skupštinu BPK-a ulazi 11 stranaka, neizvjesno da li će gradonačelnik prihvatiti mandat

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izborni cenzus za Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prešlo je čak 11 stranaka. Među njima je i Nezavsina bh. lista čiji je nosilac bio aktuelni gradonačelnik Muhamed Ramović.

Prema nezvaničnim rezultatima najviše glasova za kantonalni parlament u BPK Goražde osvojila je SDA (2.839) koja će imati pet mandata, slijede NBL (1.893) i Liberalna stranka (1.879) sa po četiri , te SZBiH (1.309), SBB (1.296), SDP (976), DF(883) sa po dva mandata i Naša stranka (676), A SDA(562) , Nezavisni blok (755) i Goraždanska priča(818) sa jednim osvojenim mandatom.

Ukoliko bi gradonačelnik Ramović prihvatio mandat u Skupštini, Goražde bi moralo birati njegovog nasljednika. Ipak, još uvijek je neizvjesno da li će Ramović prihvatiti mandat ili će ga prepustiti nekome i ostati na poziciji gradonačelnika. Kako saznajemo on će sprovesti anketu, nakon čega će odlučiti.

Otvorena je mogućnost da bi konačnici, nakon što se prebroje glasovi iz inostranstva, moglo doći do preraspodjele jednog mandata između stranaka koje su prešle cenzus.

Zakonodavnu vlast u BPK Goražde činit će ukupno 11 stranaka. Neke od od njih, poput NBL već ranije su se izjasnile kako neće "po svaku cijenu" u vlast ukoliko skupštinska većina ne bude stabilna, kao što je to bio slučaj u prethodnom mandatu koji su obilježili česte promjene ministara i padovi vlada.

Iz SDA Goražde pozvali su na razgovore o formiranju stabilnih koalicija, svjesni činjenice da ih očekuje težak period.

"Zaista će biti teško, ali mi smo spremni ići sa svima koji su spremni raditi za bolju budućnost naših građana", izjavio je Mirsad Žuga, predsjednik Povjereništva KO SDA Goražde.