BiH
1

U Skupštini RS-a i poslanici koji nikada ne diskutuju

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Iako Poslovnik o radu Narodne skupštine Republike Srpske (RS) definiše prisustvovanje, učestvovanje i odlučivanje, tih pravila ne pridržavaju se svi poslanici u radu najvišeg zakonodavnog tijela.

Za devet mjeseci ove godine trinaest poslanika nije postavilo nijedno pitanje, a sedam od 83 nije na skupštinskim zasjedanjima diskutovalo ni po jednoj tački dnevog reda.

Parlamentarci koji su diskutovali u vezi s najvećim brojem tačaka dnevnog reda i koji su se najviše istakli na zasjedanjima u posmatranom periodu su Velimir Sakan iz PDP-a (59 diskusija), Vojislav Gligić iz NDP-a (58), Dragan Čavić također NDP (53), Srđan Mazalica iz SNSD-a (51), Slobodan Popović iz SDPBiH (49), Miladin Stanić iz SDS-a (40), Nenad Stevandić iz SDS-a (39), Kostadin Vasić (37) i Miroslav Kojić također iz SDS-a (33).

S druge strane, poslanici Gavrilo Bobar i Petko Stanojević su neslavni šampioni, odnosno nisu učestvovali ni u diskusijama, niti su koristili mogućnost postavljanja poslaničkih pitanja, podaci su Centara civilnih inicijativa (CCI) čiji predstavici prate rad entitetskog parlamenta.

Za diskusiju o predloženim tačkama dnevnog reda skupštinog zasjedanja za devet mjeseci nisu se nijednom javili ni Dragan Vojvodić (SNSD), Božo Džuveleković (PDP), Miroslav Kraljević (SNSD), Veljko Marić (SNSD) i Predrag Rosić (DNS).

Najviše poslaničkih pitanja, u posmatranom periodu, postavili su Diana Čekić iz PDP-a (28 pitanja), Vukota Govedarica SDS (15),Branislav Borenović PDP (14), Miladin Stanić iz SDS-a (13), Behzad Čirkin SDPBiH (11), Srđan Mazalica SNSD (10), Kostadin Vasić SDS (9), Zoran Đerić PDP (8), Radmila Kocić-Ćućić iz DNS-a (7), Nenad Stevandić iz SDS-a (7), Savić Dušica SNSD (7) Ljiljana Blagojević iz SDS-a (7)i Predrag Gluhaković SP i PUP (7).

CCI je izračunao da je samo 13 poslanika postavilo 43,7 posto svih postavljenih pitanja.

Nijedno pitanje nisu postavili ponovo Gavrilo Bobar (SNSD), zatim Saša Bošković SNSD, Uroš Gostić SNSD, Svetozar Jovanović SNSD, Nenad Kesić SNSD, Goran Mitrović SNSD, Radomir Pašić SDS, Ivka Ristić SNSD, Petko Stanojević SNSD, Radmila Stojnić SNSD, Dragutin Škrebić NDP, te Drago Tadić SNSD.

U posmatranom periodu održano je šest redovnih i pet posebnih sjednica, a Skupština se se ne može pohvaliti nijednom sjednicom na kojoj su bili prisutni svi poslanici.

Predsjednik parlamenta na početku svake sjednice najavi odsustvo poslanika koji su na vrijeme i odgovorno dostavili informaciju o tome da li će biti u mogućnosti da prisustvuju zasjedanju.

Ono što predstavlja problem pri evidenciji prisustvovanja je činjenica da se poslanici pojave na sjednici, ali da nakon toga mnogo vremena ne prisustvuju zasjedanju, iz raznih razloga.

Tako je stvorena situacija da sa sjednica odsustvuju samo oni poslanici koji najave odsustvo, dok se većina drugih koji se pojave na sjednicama ne evidentira kada "nestanu".

Zbog ovakvog funkcioniranja sistema evidencije, ne može se stvoriti potpuna slika o izostancima poslanika, koji su često neuhvatljivi i za ekspeditivne skupštinske službe.

Na 36 dana skupštinskih zasjedanja izostanaka je bilo, a 37 poslanika nisu izostali ni s jednog dana sa sjednica, bar prema dostupnim skupštinskim evidencijama.