{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Skupštini KS-a rasprava o smjeni Kantonalne vlade

F
21.9.2012. u 14:44
0
5
U Skupštini KS-a rasprava o smjeni Kantonalne vlade
0
U Skupštini KS-a rasprava o smjeni Kantonalne vlade
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će zastupnici imati priliku da ocijene dosadašnji rad u junu formirane Vlade ovog kantona koju čine Socijaldemokratska partija BiH i Savez za bolju budućnost BiH, počela je danas.
Zahtjev za sjednicu na kojoj će se razgovarati o aktuelnoj Vladi KS-a potpisalo je 13 zastupnika (sedam iz Stranke demokratske akcije, četiri iz Stranke za BiH, zastupnik Bosanske stranke samostalni zastupnik Enes Zeković, a njihov zahtjev podržalo je još šest zastupnika i to po jedan iz Naše stranke, Socijaldemokratske unije BiH, Bosanskohercegovačke patriotske stranke i Narodne stranke Radom za boljitak i samostalne zastupnice Mira Jurić i Hanka Vajzović.

Ipak ovi zastupnici u svojim izjavama nisu precizirali da će glasati za smjenu Vlade naglašavajući da to što su glasali za održavanje ove sjednice ne treba značiti da će podržati smjenu Vlade, stoga je nakon jučerašnje sjednice ostalo nejasno da li će aktuelna Vlada nastaviti djelovati u ovom sastavu ili će ponovo trebati birati novu Vladu što bi bilo treće imenovanje kantonalnih vladinih dužnosnika u dvije godine mandata.

S druge strane protiv tog zahtjeva glasali su zastupnici iz SDP-a i SBB-a, koji su i u svojim medijskim istupima najavili da će ovo biti prilika da se prezentiraju rezultati Vlade, a iz SBB-a još smatraju da je dva mjeseca, koliko je ta stranka dio Vlade, premalo za konkretne promjene, dok je premijer KS-a Fikret Musić (SDP) izrazio uvjerenje da će ova vlada opstati do kraja mandata tj. narednih općih izbora 2014. godine.

Iako je Poslovnikom o radu Skupštine Kantona Sarajevo propisano da je potrebna najmanje jedna trećina zastupnika za iniciranje prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi, 18 glasova je potrebno da bi Vlada bila smijenjena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: