{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Skoplju dogovoreni modaliteti za unapređenje saradnje fondova PIO

F
9.11.2012. u 18:22
0
1
U Skoplju dogovoreni modaliteti za unapređenje saradnje fondova PIO
0
U Skoplju dogovoreni modaliteti za unapređenje saradnje fondova PIO
Sudionici Treće konferencije fondova za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) zemalja nastalih na prostoru bivše SFRJ, a koja je nakon dvodnevnog rada završena danas u Skoplju, postigli su dogovor da se razmjena podataka relevantnih za pojedine fondove ubuduće vrši elektronskim putem.
Kako je Feni kazao zamjenik direktora Zavoda PIO/MIO FBiH Muhidin Subašić, na Konferenciji je utvrđen rok od 60 dana u kojem je određeni fond dužan odgovoriti na bilo koji zahtjev drugog fonda u skladu sa sporazumom o socijalnom osiguranju između država (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije).

Po njegovim riječima, skup u glavnom gradu Makedonije bio je i prilika za razmjenu iskustava iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja i reformi u tom sektoru, uključujući i druge aktivnosti,planirane u tom kontekstu.

Treća redovna konferencija fondova PIO okupila predstavnike 15 institucija iz spomenutih zemalja, a razmatrani su modaliteti uvođenja elektronskog sistema rada radi ubrzavanja procedura, kao i mogućnosti određivanja roka za izdavanje potvrda o radu u drugim državama i drugih pismena, a u vezi s čime su doneseni spomenuti zaključci.

Posebna pažnja posvećena je razmjeni podataka o stažu kako bi se procesi ostvarivanja prava za osobe koje imaju staž u nekoliko zemalja - bivših jugoslovenskih republika što brže riješavali.

Na dnevnom redu konferencije bila je i rasprava o načinima bržeg određivanja invalidskih penzija i sprečavanju zloupotreba u toj oblasti.

Kako je planirano, domaćin naredne konferencije fondova PIO zemalja regiona bit će Crna Gora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: