{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Skoplju dogovoreni modaliteti za unapređenje saradnje fondova PIO

F
9.11.2012. u 18:22
0
1
U Skoplju dogovoreni modaliteti za unapređenje saradnje fondova PIO
0
U Skoplju dogovoreni modaliteti za unapređenje saradnje fondova PIO
Sudionici Treće konferencije fondova za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) zemalja nastalih na prostoru bivše SFRJ, a koja je nakon dvodnevnog rada završena danas u Skoplju, postigli su dogovor da se razmjena podataka relevantnih za pojedine fondove ubuduće vrši elektronskim putem.
Kako je Feni kazao zamjenik direktora Zavoda PIO/MIO FBiH Muhidin Subašić, na Konferenciji je utvrđen rok od 60 dana u kojem je određeni fond dužan odgovoriti na bilo koji zahtjev drugog fonda u skladu sa sporazumom o socijalnom osiguranju između država (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije).

Po njegovim riječima, skup u glavnom gradu Makedonije bio je i prilika za razmjenu iskustava iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja i reformi u tom sektoru, uključujući i druge aktivnosti,planirane u tom kontekstu.

Treća redovna konferencija fondova PIO okupila predstavnike 15 institucija iz spomenutih zemalja, a razmatrani su modaliteti uvođenja elektronskog sistema rada radi ubrzavanja procedura, kao i mogućnosti određivanja roka za izdavanje potvrda o radu u drugim državama i drugih pismena, a u vezi s čime su doneseni spomenuti zaključci.

Posebna pažnja posvećena je razmjeni podataka o stažu kako bi se procesi ostvarivanja prava za osobe koje imaju staž u nekoliko zemalja - bivših jugoslovenskih republika što brže riješavali.

Na dnevnom redu konferencije bila je i rasprava o načinima bržeg određivanja invalidskih penzija i sprečavanju zloupotreba u toj oblasti.

Kako je planirano, domaćin naredne konferencije fondova PIO zemalja regiona bit će Crna Gora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: