BiH
0

Oko 1.500 penzionera moglo bi preći iz RS na isplatu u Federaciju

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Federalni zavod MIO/PIO počeo je obradu 17.000 prijava penzionera Fonda PIO Republike Srpske za prelazak na isplatu u Federaciji, izjavio je Srni portparol Federalnog zavoda Tomislav Kvesić.

"Koliko će osoba koje su prijavljenje steći pravo da primaju penzije iz Federalnog zavoda za sada je preuranjeno govoriti, a naše procjene su da ih neće biti više od 1.500", rekao je Kvesić.

Prema njegovim riječima, ove prijave korisnici su podnijeli prije stupanja na snagu novog zakona u Federaciji kojim se omogućava povratnicima iz Republike Srpske isplata penzija iz Zavoda MIO/PIO.

Kvesić kaže da kompletiranje predmeta još nije završeno i naglašava da će se u tom poslu Federalni zavod bazirati isključivo na odredbe novog zakona.

Nakon dugogodišnjeg sporenja i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, Federacija je početkom godine priznala pravo samo povratnicima iz Republike Srpske da primaju penzije po mjestu gdje su i zarađene, na prostoru sadašnje Federacije.

U Fondu PIO Republike Srpske procjenjuju da će čak i uz ovu diskriminatorsku odredbu pravo na isplatu penzija u Federaciji ostvariti 3.400 sadašnjih korisnika u Srpskoj.