BiH
5

U sjedištu UN-a uručena prestižna nagrada Ministarstvu sigurnosti BiH

FENA
Na ceremoniji upriličenoj u povodu desete obljetnice Dana javne službe Ujedinjenih naroda, u sali Generalne skupštine UN-a u New Yorku, u ponedjeljak su uručene nagrade za javnu službu, što je najprestižnije međunarodno priznanje u ovoj oblasti.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je osvojilo prvu nagradu u kategoriji "Promoviranje ravnopravnosti spolova u javnoj službi - Sudjelovanje javnosti u mirovnim procesima", saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U istoj kategoriji drugo mjesto je osvojila Španija, odnosno Gradsko vijeće grada Bilbaou za inicijativu "Nulta tolerancija nasilju nad ženama".

Služba UN-a za ekonomska i socijalna pitanja zaprimila je u 2012. godini više od 450 nominacija iz 80 država. Nominirane su mogle biti sve javne institucije od državnih do lokalnih razina vlasti. BiH je jedina država iz jugoistočne Evrope koja je osvojlila prvo mjesto u jednoj od pet kategorija.

Uime Ministarstva sigurnosti BiH nagradu u New Yorku je preuzela šefica Odsjeka za međunarodnu suradnju Ankica Tomić.

"Velika je čast i privilegija nazočiti ceremoniji u Generalnoj skupštini UN-a s više od 500 visokih dužnosnika iz cijeloga svijeta i primiti nagradu. U okviru programa ceremonije prikazane su nagrađene inicijative, a u okviru radionica posvećenih svakoj kategoriji prezentirat ću što je Ministarstvo sigurnosti BiH učinilo u proteklom razdoblju na promociji i integraciji principa rodne ravnopravnosti u sektoru sigurnosti kao i na provedbi Akcijskog plana Vijeća ministara BiH UN Rezolucije 1325 - Žene, mir i sigurnost", izjavila je Tomić.

Na ceremonji dodjele nagrada nazočili su i predstavnici Stalne Misije BiH pri UN-u, otpravnik poslova Miloš Vukašinović i treća tajnica Sanja Kuljanin.